『薪火post』BNO 續期資訊(20) 港女與非持有人勿入

1001 回覆
27 Like 1 Dislike
我就係見到網上十幾年前有單係阿根廷唔見咗廁板連身份證,連中國旅行證都申請唔到,大使館俾咗張入境身份陳述書佢,係一張A4紙,仲要大部份文字係中文,結果攪到要攞住張A4紙去敲紐西蘭領事館門申請過境簽證經智利Santiago再經紐西蘭Auckland返香港。 若果係我真係掃興到爆,去到咁遠,因為唔見咗本護照而要立即返歸。

呢啲咁嘅CASE真係儆醒世人POST,有錢都無用。
最多咪又係去日韓台 冇免簽唔去
留名
佢地講到bno去韓國好麻煩咁
我去日台泰都冇問題
佢地用bno 但張入境表寫hk 做國藉就緊係有麻煩啦
https://www.heathrow.com/arrivals/immigration-and-passports
Heathrow改左bno排eu條隊

There are two queues at passport control – one for European Union (EU)*, European Economic Area (EEA), British and Swiss nationals, and a second for all other nationalities.
有冇 BNO holder 試過?
黎緊去試下排下先
Orz
6號到今日仲process緊 好緊張
你地有定案未?

比個final version我
正喎
Gatwick 官網都改咗BNO係行UK/EU隊,我都成功排過,快超多,因為好多EU passport holders 都去smart gate, 變相人手EU Counter 得幾個人排

學陶傑話齋
英國佬做嘢唔會大鑼大鼓
我了解緊有咩MP可以幫我呢個外國人簽張ombudsman form...
可能BNO入英國唔洗印
如果都係要印
行UK/EU隊個IO話冇個印都係玩你
無印點知幾時入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞