抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
抑鬱都有好多種,不過作為朋友/另一半,其實都係關心佢地多啲
條link可能俾倒你一啲有用資料
https://youtu.be/UQCzR17HE0w
同佢講有咩唔開心都唔好收埋收埋,好似講出嚟會麻煩倒人咁
同埋好似條片咁講,真係面對面陪住佢地幫助仲大
我都係google search隻藥,其實咩病係佢先知(當然就唔好迫佢講啦)

唔好意思我都冇入tg group,我諗要問上面嘅巴絲
Hi!!!可以tg我
https://t.me/iamcarrie
最緊要搵到隻岩自己既藥
之前病得最嚴重個陣日鳩日自殘
啲疤由手腕上到膊頭
依家夏天又到
自己又怕熱
一著短袖就有人望下
唉 內心唔好受
咁點解要自殘呢,又要傷害自己但又怕人知道
陪係佢地身邊,認真咁聽佢地講野,我覺得咁樣就好好
個陣好嚴重
完全求死mode
我都係,長期心情低落
巴打食緊咩藥?
血清素咋 仲開左d安眠藥比我訓覺用
最緊要比佢知有人支持緊同關心緊
我低落緊個陣朋友 send 句
"記住我永遠企係你個邊 24小時想搵人傾隨時搵我"
果斷喊左出黎。
可以add 我入th group 嘛?
@Insistance
呢半年,做人無曬動力,思考能力,表達能力變差,d同事問我做乜無喇喇成個人蠢左,明明之前仲話我好醒
個性由外變內向,完全唔想同人接觸
我係焦慮症,想加入討論

我想問焦慮症會唔會關冇嘢做事,係唔止失業嗰種冇嘢做,係連娛樂都冇,原本有興趣嘅嘢變成冇,咩都提唔起勁,定還是我倒轉咗因果?有份工做緊其實都可以有焦慮症,真係唔明焦慮症背後個機制,人腦真係複雜

我好想跳出黎!搵返啲做人嘅滿足感呀
你唔係焦慮,係抑鬱
抑鬱就搵咩興趣都冇晒,冇晒動力,搵唔到生活既意義
抑鬱好多時都會令你焦慮緊張手震失眠
我暫時冇自殺念頭,失眠係試過,但如今又變化咗,變咗另一個極端,訓得著,但嗜睡,朝早唔想離開張床想不斷訓,但訓得著又點,日間都係唔夠精神

我知道跳出黎架方法係多啲搵嘢刺激個腦,所以我沖凍水涼淋落個頭嗰一吓係最有feel,大家不妨朝早試下,仲有咩方法,求建議
你而家仲有冇返工返學正常社交?
嗜睡都係其中一樣抑鬱嘅表現 我明你
我最嚴重果期每日訓成20個鐘
我自己係呢方面嘅情況都好少同朋友講,因為唔想佢哋擔心,佢哋聽完愛莫能助咁可能都會難受,除非係真係好熟嘅朋友
有情緒病嘅感覺好似住喺一個孤島咁,你想求救同離開呢個孤島,但冇人會幫到你,要自己諗辦法捱過佢,真係一種好痛苦嘅感覺
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞