抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
佢點知你有抑鬱?你自己報?
其實係咪如果我去睇私家就唔會有病歷 唔會有手尾跟?
一路都知自己有唔妥但因為夢想係空姐所以好驚睇完醫生航空公司會check到 連個夢想都無埋
但最近越尼越嚴重
係天橋行過都會想跳落去又成日喊 好似無嘢值得我開心咁
唔想自己有一日會無啦啦就咁死咗
我都想 但未grad
唔知點好
睇私家應該唔會check到, 同埋有病都唔方會in到, 健康要緊
生命緊要喎
咩藥?有無名
Valium 睇下食幾多mg, 少既叫鎮定,多既叫安眠
Q仔就睇,有d食到100mg都無用
出汗手震心跳加速
盡量唔好長食強效BZD
Withdraw 好難
新條毛
escitalopram risperidone HA有
Nalion 姐係Xanax (alprazolam) 只適合短期服用,政府醫院唔會開
相對risperidone係貴少少
5K賺到笑
我只可以講藥效強即BZD越難withdraw
alprazolam 2-4week max
不過睇下你係for 失眠 or 其他
失眠食Z-drug啦
失眼試stilnox (Zolpidem) 入睡困難 or zopiclone keep deep stage REM瞓好啲
無必要唔好食BZD type
BZD 講緊withdraws 係一星期其中一日減一半劑量咁去做
5k 養和食Halcion triazolam都得啦
有d人食MIRTAZAPINE 15/30/45mg 已經訓得好好
SNRI Venlafexine/Duloxetine
NASSA Mirtazepine 呢d就比較新

SSRI 出左20年以上
citaloparm都係SSRI
食咩藥好睇人
如果食左咁上下時間都無用試下轉藥
我見d人食Mirtazepine有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞