抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
突然發作 留個名先
覺唔覺 講任何野比人聽好似講廢話
最近情況好咗少少,冇之前咁嚴重
雖然出街都係會戴口罩
冇做嘢鳩hea,好想跳返出黎,正常社交生活,唔知由教會開始會唔會有用
要睇情況嚴唔嚴重,不過始終我唔係醫生又唔知你情況點
如果唔算嚴重嘅可以試吓改變自己思考模式或者做啲令自己開心嘅嘢,咁樣會有幫助
但如果比較嚴重嘅抑鬱就一定要睇醫生,就算你幾積極樂觀都未必有用,因為已經開始去到生理層面、腦傳遞物質分泌及組織等等,呢啲嘢唔係你可以控制.
有時一般人未必理解情緒病人諗嘅嘢,所以可能一時唔知點答你姐
想死
咩事啊巴打
可否講講點先算係嚴重?有咩跡象?呢樣好難掌握
雖然無睇醫生但呢一年半左右應該都係抑鬱
會有段時間以為自己好番但點知又黎過
好唔開心好辛苦>對所有野無感覺 不停咁loop..

呢排屋企人過左身 覺得就黎頂唔順
好辛苦 好似又再黎過咁
我可以點做
我會覺得憑自己感覺多啲,例如你有冇失眠?有冇借酒消愁?
返工返學/社交有冇出現問題?
或者覺得成日都好攰,咩都冇心機做
或者做下網上嗰啲抑鬱症測試,雖然好多人話流,但其實都幾準,我做完基本上係滿分(嚴重抑鬱)

或者你可以試吓搵cp/家庭醫生先,如果你覺得自己情況暫時未需要食藥嘅話
呢排點?有冇影響平時返工返學?
今年grad 所以呢排唔洗返學 pt上星期辭埋
呢幾日都唔想出街
呢係屋企但又無野做
訓係床度又訓唔到
認真問 ,會唔智自己走去搵醫生睇

成日覺得好似冇乜野咁,都係社交問題,但係又照樣同普通人生活,一樣正常訓食玩,硬係覺得關性格事同埋慣左獨僻
最緊要自己果度,如果自己都唔覺有問題,可能你根本就冇病,係自己嚇自己姐
食緊舍曲林50mg表示,原来已經block咁多...
公立,不過由青山去咗威爾斯。

屋企死hea緊。。。。
藥有效,算有番d 理智,同無成日喊。

無咩朋友。
算係計劃自殺時,比拉咗去醫院咁上下啦。
今日下午三點明心樓覆診
我有少少抑鬱症狀加強迫症
今日應該食返呢隻藥
我今日2半。。。。威爾斯。。。
加油啊巴打 最緊要捱過最辛苦嗰段時間
我公立都係明心樓
連街都唔敢出既感覺有誰知道
每晚自己躲藏起黎飲酒既感覺,只不過係想得到片刻既開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞