抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
咁要睇吓有冇影響到你日常生活/社交各方面,或者會唔會瞓覺瞓得差咗
酒溝藥好危險㗎,因為會將個藥效放大幾倍,所以好似好high咁,但副作用都會放大好多倍,外國人好鍾意用酒送藥黎自殺
你做咩test?上網個d 好多時候都係briefly咁做吓diagnostic,最緊要係睇埋你本身既日常生活情況。你覺得成日發脾氣或者唔開心,其實都可以係錯覺。你覺得你成日都唔開心,其實可能只不過係 係個月裏面有一,兩日好唔開心,然後佔據左你成個月。你不如試下,track吓自己既情緒狀況,紀錄每日既情緒。好簡單 一個棒型圖,就可以好清楚咁睇到一個月既情緒
我之前有提過既 但醫生話需要一段時間鞏固期
其實自己都試過停左兩個星期 真係出事 但係睇住自己愈黎愈肥真係唔店
酒溝藥好傷身 唔好再黎啦
肥呢啲之後停藥都會開始冇咁嚴重 加埋做運動 一黎可以減重 二黎又可以比啲寄托同目標自己
依家暫時都係以可以唔洗食藥控制病情為目標先啦 聽住醫生話先
上年屋企人都確診有 不過就mild啲 同埋佢都有乖乖地食藥 中間都轉咗好似一兩隻藥
當然身邊人嘅支持都好重要 果陣食藥食到個人成日「温温燉燉」 屋企人成日要幫佢做野
睇住佢由成個人好sad成日話自己冇用 到依家變返同以前差唔多
所以係可以有好返嘅一日嘅
我食左一年幾,其實而家好多都唔係因為情緒問題,已經接受左自己成日唔開心
係成日諗住同一樣差既野但我無辦法叫自己樂觀啲
所以我都係要搵cp,只係未搵岩邊個好
比家庭醫生轉介睇心理醫生去確認有幾嚴重
但無動力去睇或者再重新講自己既心事啦
有𠝹手同自殺傾向;喊住醒同埋會短暫失憶,唔記得自己做過咩
而家因為鄰居加心理陰影,有埋神經衰弱
我諗我好快跳制然後死機
仲要有埋幻聽 不得了
係呀
好辛苦
要加油撐住啊
比少少勇氣去睇啦
雖然我無
勇氣用哂黎生存了

不過多謝您
你屋企人依家係咪都keep住有食藥?
咩事
咁有冇睇精神科?
公立嗰度可以排定先,因為時間比較長,同埋到時好返嘅話可以唔睇 (除非你諗住考政府工)
我呢2日又攤係床上面等死
冇啦 佢已經停咗唔洗食啦
不過佢係mild嘅
我做緊TMS呀,香港私家TMS都幾貴,同埋至少要做20次先有效
我而家先做左6次所以答唔到你個效果
試過有一排好迷戀醫生開既安眠藥,夜晚食3粒加2粒鎮靜濟再加一支紅酒,再係腦到不斷幻想啲好美好既事,再睇下啲感人既戲,哭一輪就訓,一訓就20個鐘後先醒。但之後幾日又訓唔返

stilnox?
試過有一排好迷戀醫生開既安眠藥,夜晚食3粒加2粒鎮靜濟再加一支紅酒,再係腦到不斷幻想啲好美好既事,再睇下啲感人既戲,哭一輪就訓,一訓就20個鐘後先醒。但之後幾日又訓唔返

好危險wo如果係stilnox溝酒,個人會失控
完全開心唔到
抑鬱咗一年半
食緊pristiq
本來食緊100mg
但副作用太勁
減返50mg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞