抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
呢樣我就唔清楚
至少十年前開始情緒有問題
當時係因為學業壓力
後尾就人際、感情、經濟樣樣都奶野
去到舊年真係頂唔順去睇政府醫生
近排感情呀工作呀都順返啲,所以影響無咁大
但自己都好驚唔知幾時又會爆發
早半個月先癲到係咁自殘
高劑量正廠新藥係可以好貴
香港基督教服務處精神科李醫生
800蚊幾一星期
我下次覆診問下,我訓得太差,成日訓唔到
食咗嗰隻就好快訓到
多謝絲打
大家係點睇反精神科識啲人本身抑鬱,但食藥後副作用令佢有躁狂徵象,醫生再診斷佢係躁鬱症

我個人就覺得食咗藥,全身骨痛頭痛係減輕咗,但自殺自殘以前得個諗,宜家會行動多咗
如果唔介意正副廠嘅可以同佢講要副廠,埋單會平好多
繼續當我9 up la

精神科病有先天後天,先天大多數和前世有關,如:前世交通意外死,今世會影響到咩都驚,因為靈體睇野無時間性。或不願下凡投胎會有退縮不願做事既感覺,呢啲感覺解釋唔到。後天情況包括卡陰,卡魔,體內可能有多把聲音,或聲音叫你去死,日積月累就成為壓力。最後大部分人的靈體都知道今個世紀凡間極亂,加上末日世紀,靈體都想快啲回靈界,以免回不了去(魔界攔截)。見呢個通靈師咨詢費都係3000蚊台幣。知道原因後未必繼續要靠藥物醫治。書中有無數精神病案例好轉或根治。

命理睇唔到呢啲更解決唔到問題。

有天命領左旨既通靈人先有能力解決,同埋無手尾,因為有神尊作主,啲野無得反口。

靈學是先天屬無形,宗教命理醫學是後天是有形。用有形去解決無形既問題當然解決唔到。
介唔介意講下咩藥,應該唔會5000$ 一個月咁貴wo
其實藥房有冇得買血清素(Fluoxetine pms 20mg), 同貴唔貴
我有少量~
一般藥房當然唔會有啦,呢啲係處方精神科藥物
之前一直都酒送藥先夾硬瞓得着
依家兩日冇食,已經42個鐘冇瞓 眼光光仲攤喺張床
你講到好似想比左位巴打咁。你知唔知就算你有,都唔可以比人,受監管藥物來。
有興趣就了解下啦。理性分析判斷。

https://darmocc.com/category/靈學便利貼/page/3/

另外神尊預言下個月起有新病毒勁過SARS, 唔調理好身體真係幾容易奶野。good luck.

有啲抗抑鬱藥物會加強自殺念頭
夠鐘食藥喇
Bye
想問下大家係試咗幾耐藥先搵到隻啱

食幾耐先覺得有改善?

我轉咗新藥,又要由一開始少少咁食
我一直食錯藥
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk?那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!
好辛苦,
半年前新工大壓力到日日喊,停唔到個隻

之後轉左,間唔時又復發,自己一個好易亂諗野,
日日係到喊,覺得自己好煩
有冇人食緊 s-oropram 10mg ? 其實ssri 佢定fluoxetine 會好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞