抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
咁你即係依家19?都好後生啫
唔好自己停/減藥呀 可以同醫生提出 等佢幫你慢慢減同停
好多antidepressants突然停會有withdrawal syndrome 可能會仲差過之前
淨係睇公立?
負擔得到嘅話做埋cbt會更好
但藥都最好keep住食啦 好多antidepressant唔會即時見效 一開始啲副作用亦都會明顯啲 預返個零月啦 會慢慢開始見效的
當然如果你食咗好耐都係咁就可能隻藥唔啱你 要轉第二隻
Hi
巴打過來人?
Hi👋🏻
唔係
只係讀醫療科有啲認識
加油呀
HI

本身因為ADHD既問題, 已經都有睇開私家醫生, 由3月開始因為工作問題, 與主管不和, 主管就開始當我透明咁, 有新既工作安排寧願同PT 講都唔同我依個全職講. 之後我就成日無LALA就想喊同亂發脾氣, 因為覺得自己好無用,阻住地球轉咁.

4月覆診果時, 醫生都同我講咁落去會影響到你, 要唔要寫封信俾你去轉部門, 我就講唔洗LA, 去到依個地步, 我就應該會辭職唔做

5月, 頂唔順, 辭職了, 但原定6月先LAST DAY, 但個主管唔知做左D咩, 就叫公司俾返代通知金, 叫我唔洗再返, 果下我既感覺係俾人過橋抽板咁 , 日日同佢頂, 返9點放凌晨12點半(甚至3點), 都同佢頂左1年, 結果係咁既結局. 之後唔知點解覺得好內疚, 覺得係自己做得未夠好.

5月尾覆診, 醫生就問洗唔洗開血清素? 問完我之後就話依幾個月係確定我係有抑鬱, 但佢個人意見係完全係環境因素, 佢覺得我走左就應該沒問題.

最後就係叫佢唔洗開住, 但醫生就講下次覆診, 如果佢都覺得情況係很差既話就會開

sorry for 1999
Settle好自己先 唔使急既,有病/唔開心最緊要處理好先
想問下大家係邊到驗自己有無抑鬱?一直都想睇醫生 但係又唔太熟悉有咩醫生可以睇
可以試下做網上果啲抑鬱症測試,不過好多人話唔準
我覺得好多時候係自己feel到有啲唔妥e.g.學業工作上,或者情緒方面
我自己係因為三年前有嚴重失眠然後開始睇
一開始睇私家
但太貴就轉咗去公立醫院睇
不過CP幫咗好多野
但啲醫生就唔好有咁大期望
Cp係咪公立果個?
正解
我已經成年日日都好唔開心好想死
每次都企係社福機構門口無勇氣入去
又唔敢同朋友屋企人講
完全唔知可以點做
打去撒瑪利亞?反正聽電話果個又唔識你
當然搵朋友就更加好,或者同我地講都得
成日覺得自己好無用
點做都開心吾到
If you did try your best, you had succeeded already
我都好想知自己有冇抑鬱
哩兩三年成日都好唔開心 成日會喊 會發脾氣
好少嘅事會自己將件事放到好大
覺得人地唔鍾意我 疑心好重
試過上網做test 但好似唔多可信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞