抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
如果世界無左我 都唔會有絲毫既影響
到底生存落去仲有咩意義
你為左世界生存?
未必個個都接受到,但其實好普遍!
好認真
好辛苦
會有影響
而係唔知點解會生存係呢個世界
會有咩影響
少咗個人反精神科呢門偽科學
你話係心臟/血壓藥咪得囉
轉工啦
咁你想係依個世界得到啲乜?
屌柒佢,大家開門見山講,行得正企得正驚佢老鼠
搵唔到可以令我繼續生存落去既野
父母?愛人?朋友?老師?食物?遊戲?錢?性?

真係一樣都無?
同父母關係好疏離
大家返工多野做同男朋友感覺又遠左
朋友得兩三個 大家做緊野好難夾時間出去
野食都唔係好想食
無game 沈迷到
錢就唔渴望
打飛機都唔想
我都唔知點算 日日行屍走肉
每朝起身都問自己為左d咩而起身
都唔知可以同邊個講
咁你平時會因為乜嘢會開心/短暫開心?例如睇場戲,出糧果日,仆野?
求gp
順便講埋 我有抑鬱好耐 以前有自殺過 死唔去 而家真係無勇氣去死 個成日會諗 生存真係好痛苦 生存本身就係一個悲劇
再加上醫生話我有壓力失調 諗返先覺 小學考試已經會壓力大到胃痛要睇醫生 日日要食胃藥 可能早就有失調只係自己個陣太細唔識
而家無返工 因為工作嘅壓力會逼到我失控 雖然我知所有人都有壓力好正常 但我真係控制唔到點樣可以接受壓力
基於我壓力失調 令我好唔開心 覺得前路茫茫 覺得生活壓迫到透唔到氣 我知自己其實好過好多人 但我控制唔到唔比壓力自己 常人好少嘅壓力 我都會覺得好痛苦
心情唔好就會好頭痛 日日失眠 一係就發惡夢 唔係果啲比野追好驚個啲惡夢
而係生離死別 醒返會成日好唔開心嘅夢
搵唔到理由開心
開心真係好難
睇喜劇睇笑片 反而睇到喊
以前買野會好開心有新袋用新護膚品用
宜家有錢無地方洗
好懷疑自己有抑鬱 本身自己讀緊心理學
其實feel到自己應該要去睇社工個啲
但礙於係外國讀緊書 覺得用英文同個社工講唔能夠100%講哂我既想法
各位巴絲點睇
照咁睇你都好難令自己開心, 不如放棄令自己開心吧
試下令其他人開心例如請下人食野, 做下義工, 盡量唔好求有咩回報, 反正都係唔開心, 不如令世界其他人多一點開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞