抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
好難講,不過通常有失眠問題既人係比較多野諗
請問大家點發現係有病,而唔係一時心情唔好?
我懷疑自己有燥鬱症,但一直冇睇醫生
搵私家醫生會係最快捷,不過你可以叫佢試吓上網做嗰啲抑鬱症測試先,可能佢咁岩有嘢煩緊姐
我第一次覺得自己有問題係因為失眠,然後搵醫生去開安眠藥俾我,後來發覺有啲抑鬱/輕微抑鬱
巴打你可以試下上網搵下躁鬱既資料,或者睇咗家庭醫生先~

同埋暴躁=/=躁鬱架,躁鬱既人係有一段日子抑鬱,一段日子又好hyper咁
黎姣牙禾地揸個手仙 咩病牙ching
咁我覺得你似失戀多過抑鬱喎
搵醫生傾下應該可以試下減藥
巴打你係咩病啊?睇咗醫生幾耐?
Cda你好,你係咩病啊
藥始終只係輔助,學識點客觀面對同處理自己嘅情緒先係真正嘅cure
可以試下將處理食慾當係一個練習

如果真係好難控制咪試下做運動抵消返
運動本身對抑鬱都有幫助,一舉兩得
屌佢老母臭西,俾藥我食唔講副作用,心急想快啲脫離呢個惡夢加上病到連起身既動力都冇嘅情況下,我竟然冇上網check副作用 係我on9
之後食到我肥到咁多年都減唔撚到,仲要仲人笑突然肥咁多,以為我有咗,搞到我好撚想自殺,完全唔想照鏡,自此冇再覆診....好想死
下⋯但你自己停咗藥咁有冇發生咩問題?
而家仲有冇事?
肥可以減,但最緊要搞掂個病先
經常揾唔到快樂既理由 就好似自己根本唔識開心咁 屋企個個都有情緒or精神病 係屋企已經好耐冇笑過 自己會多啲揾朋友但始終我朋友唔多 同埋好似冇人明咁
唔開心真係可以唔需要理由
其實真係覺得自己情緒已經無乜大問題
起碼我無突然喊/發脾氣 人前極正常 人後都好正常
所以好想停藥/減藥
做運動真係要 要由0開始因為身體差 跑兩跑郁唔起
不過真係覺得自己唔係特別食多左/食油左 但就真係重左 係新陳代謝慢左定點
Keep住抑鬱,成日無啦啦喊
我靠自己好過靠藥,肥到咁更加想自殺
岩啊
係兩年前差啲會狂界手又勁喊
但食左一年幾覺得已經好多好左
同醫生講過減藥又話要再睇多陣情況
睇來真係好多巴絲會因藥肥左
我都係!有時就係覺得唔開心,但連自己都唔知點解會唔開心
而且呢啲病有遺傳,屋企人有你都會比較大機會有
其實減肥唔係想像中咁難,就當係逼下自己做運動
做運動除咗keep fit同健康之外,都可以幫助維持心理健康
應該平時都冇做開運動所以咁.而且20幾歲打後其實人嘅身陳代謝都會慢慢減慢
有冇巴絲一齊做運動,有動力好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞