抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
lm
有過來人可以講講你地康復過程嗎?

食左8星期藥 ,感覺效果一開始時最好,
而家習慣左副作用冇之前咁明顯,
鎮靜劑食多半粒就成個人冇哂力,
情緒又唔穩定,好辛苦,應該點?
我思覺失調
依幾日情緒唔穩定
個人脾氣好暴躁成日都唔耐煩
搵工搵得又唔順利又俾老母煩
成日都覺得自己好冇用
加上俾個仆街親戚問讀書畢業未?幾時畢業之類
心諗:屌你老母你個八婆煩撚夠未呀 你係咪想逼死我先收手
佢俾我感覺係好似啲狗仔隊追住一個人唔放

其實我係因為抑鬱症而一早已經退咗學
而依件事係我既精神創傷既傷口
當有人提起或者問依件事會突然情緒低落
個種感覺好似有人想揭開我個傷口疤痕咁痛苦
表面上我好似笑笑口咁回應
但係內心就痛到痛不欲生
其實讀唔到畢業唔好怪責自己啦,好多偉人都無大學畢業,我以前都好介意別人目光,而家明白自己身體健康最重要
Hello
各位,提提大家如果想入group既可以留低tg id.

仲有就係,醫情緒病既golden standard= medication + psychotherapy.
所以大家唔好淨係依賴精神科醫生,除咗精神科醫生之外,都要去搵輔導同埋心理治療!

有個由賽馬會基金資助嘅計劃叫情緒GPS,係免費既,如果大家收到情緒困擾又想試吓心理治療嘅話請去報名:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckUdJRHqlLEDtA6ZiUvZ2vtYXCqxydG-elHuCv67eI3TAXmg/viewform
我睇開呢個醫生
https://www.edr.hk/doctor/info/yee-kay-cheuk-kenneth
第一次見你預千一蚊包一個星期藥
條數好甘
第一次見診金會貴啲。之後你當千幾蚊一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞