抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
雖然出面已經有情緒病Post,但想集中搵啲淨係抑鬱嘅人黎傾下,分享下食咩藥睇邊個醫生,自身經歷等,當然最好就可以有康復嘅過來人入黎講下
冇人嘅fuck
巴打你好 有興趣嘅可以留低tg, 加埋你入group
hi
乜gp
情緒病gp
開完po 又要人入group?…
順便姐
巴打你都係抑鬱?
Halo你好👋🏻
食左一年半血清素後肥左10公斤
下次見醫生會問下可唔可以配合減肥藥一齊食

係咪大部人食完血清素都會肥?
睇你食邊隻~
因為我胃口麻麻地,所以食過幾隻抗抑鬱藥都冇肥過
唯獨食REMERON(出咗名食完會肥),食咗之後胃口大開,我兩個月內肥咗10公斤
我食緊一隻叫倍思樂 Pristiq
本身自己都大食
食緊呢隻藥就好似控制唔到咁暴升

因為自己仲係學生 所以無睇私家醫生 睇學校診所 得呢一隻藥 無得轉
想停/減藥
唔想見到自己再肥落去
本身已經無樣 變左肥西就不得了
睇公立,次次見完佢都覺得衰過唔睇,畀錢畀時間買難受。態度閪,講埋啲呀媽係女人嘅嘢。之前睇係純為攞藥,依家藥都唔攞了。是但啦,屌。
你試下排公立啦,公立睇一次$80,跟住每隻藥收你$15,仲平過你睇急症
但會有record,如果你有意考政府/紀律部隊就淨係可以睇私家

Between你幾高幾重?女仔永遠都覺得自己肥架啦
睇你撞唔撞到好醫生
其實我睇公立都係為咗攞平藥 同時都有睇私家
睇公立睇到2046都未好啊
就係因為我想畢左業考政府 所以一定唔會睇公立

你體重同我一模一樣
我都係本來50宜家59,我165
呢排成日失眠 係咪抑鬱
有朋友懷疑自己抑鬱
但唔知可以係邊睇醫生
食左一年半血清素後肥左10公斤
下次見醫生會問下可唔可以配合減肥藥一齊食

係咪大部人食完血清素都會肥?
睇你食邊隻~
因為我胃口麻麻地,所以食過幾隻抗抑鬱藥都冇肥過
唯獨食REMERON(出咗名食完會肥),食咗之後胃口大開,我兩個月內肥咗10公斤

wellbutrin呢隻係抗抑鬱藥又可以減肥
想問下如果多啲關懷一個人同支持佢嘅話
會唔會幫到佢抑鬱好返(個人唔食藥)
同埋想問下你地想人點支持同關懷你
成日唔知點做好
淨識攬實同講我會陪住你
同你地講啲樂觀嘅野好似又會令你地反感 覺得我唔明白你地 但如果跟埋一齊講啲悲觀野又驚加重抑鬱情緒 唔講野淨聽淨陪 又會比人話唔睬佢 無理佢 唔氹佢
究竟對抑鬱病患者應該點表達關懷、支持嘅心意
多謝你願意關心,嘻嘻
唔敢代表其他人,但至少對我嚟講陪伴同理解、畀我知道無論我幾垃圾你都唔會嫌棄我,咁就已經係最大嘅安慰。至於講道理,講開心嘢,附和我嘅悲觀,通通都唔需要。
對我嚟講,陪伴同理解嘅力量係大到可以令人喺生與死嘅天人交戰之間,一次又一次因為無辦法割捨而選擇留低。

我喺谷底嘅時候,未必需要人搭梯救我上去。只需要知道同相信有一個人永遠唔會抌低我,唔會嫌棄我好廢爬唔到上去...會默默等我,咁就好夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞