抑鬱症集中討論區

1001 回覆
39 Like 3 Dislike
我前一個月開始睇精神科
都係上網睇review 話佢ok先去睇
我又覺得佢開d藥幾岩我 幾有效
不過真係比想像中貴... 1900蚊2隻藥食1個月 但明明隻鎮靜係需要時先食 佢開左成40粒比我- -
同埋睇症真係睇得好急 第二次覆診睇左5分鐘 第三次就10分鐘 其實係咪正常
急到好似公立咁
我都係睇歐陽國良,佢係ok的,除咗幾貴
但我諗其實度度都差唔多啦 (?)
因為精神科嘅治療方法太簡單,唔係血清素就鎮靜劑,再叫你放鬆呢類廢話
好左 自己停藥 而家又要死死地氣返去睇
Btw 有gp?
boscowong725
哪有錢
過來人,都大約五年前嘅事,之後有好咗,到中間有復發過,不過依家無嘢,未睇過醫生
路過入嚟打個招呼
可唔可以分享下過程?
嗰陣畢咗業、失業、失戀、同屋企人鬧交關係超差,為咗錢屋企人咩難聽說話都講得出,每日返工搭車都想跳落路軌、或者車程中無啦啦成面眼淚。
返夜最開心唔駛對住屋企,晚晚都唔會返去食飯,係公園流連、厭食暴瘦。唔止一次想了結自己....不過好彩嗰陣份工啲同事好好,同埋朋友嘅支持,令我重新有啲希望。
但嗰陣未好得哂,同屋企關係就愈來愈差,最後轉工後無耐,我屋企人發悔氣叫我消失、搬走,我就堅搬,
自從搬走咗,精神壓力細咗好多...慢慢就好返咗

到依家睇多咗心理學嘅資料,認識到「情緒勒索」,嗰段咁黑暗嘅日子,多得我屋企人嘅刻薄尖酸說話唔少,打擊你盡一盡而且無彎轉...

所以我心得係...遠離一啲散播負能量、影響你情緒嘅人
嗰陣無助、有幾咁想結束自己嘅衝動每日都令自己大上大落咁...或者我好伯俾人睇死,最後靠自己令自己走返出嚟
你睇過港島區既醫生,就覺得佢唔太貴
其實想問下如果長期覺得有d唔開心
覺得自己好廢無咩用
有諗過點死,亦有計劃好完成某一d野後就結束自己, 亦諗好身後事安排

其實算唔算有抑鬱症?
我又唔覺自己極度好唔開心
只係有d低落,人生無咩意義
咁樣其實係attention seeker定係有病
持續影響超個3個禮拜 你就要留意
咁耐都未有人加嘅
好辛苦
又亂諗野了
頂住啊 諗番起一直以黎撐住你既動力 一切都會慢慢好
我都係未訓得著👀
絲打焦慮?
食緊咩藥
我唔記得exactly個藥名 e字頭好L長 仲有lexopro diazepam 傍身食都無食過😹
利申咗先,無抑鬱,最近睇咗本書有講到抑鬱

我睇你地嘅討論,我有啲疑問
書就話,淨係食藥係無斷尾,一唔食就會出返
而且心理輔導就可以有7成好返同無返發
你地去睇醫生,佢地淨係叫你食藥,定會其他嘢幫吓你地?

同埋本書有講到慫恿patients 放負抱怨,會令病情加重
因為有更多負材料,令啲諗法更加悲觀
呢個真唔真?講緊淨放負能量,然後無人開解你

睇數據,抑鬱症係醫好比例都高,你地講到絕症咁
唔係想屌你,係唔想你有個諗法depression醫唔好,好絕望
希望唔好俾道德高人屌啦
成日都好想死 覺得個世界唯一嘅依靠得父母 如果佢哋死咗嘅話我都應該會死 唔知咁樣算唔算有抑鬱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞