[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
呢方面要搵魚旦哥出來
依家著一日緊,第二日就要著返Unlined
終於係牛巴度拎返套衫

我係腳趾尾突骨
其實harvard II 同 harvard 差幾遠?

我著harvard尾指幾夾下,買大半碼既話又甩踭,唯有辛苦下隻腳指 
又擺我上枱

我有D鞋都係咁,我都無理佢
自己整,話難又唔係真難,但你未必有工具整喎

教學就看你想做乜,想加鐵碼就要有鐵碼同螺絲,膠水,剷刀,砂紙,間尺,筆,膠水同鐵銼,鞋邊油。
在鞋頭以鐵碼定位,用間尺同筆畫好位置,用刀削好個位,要平個鐵碼厚度,同時盡量唔好磨斷條線(磨斷其實最好縫番條新的,自己造就會,出面就由佢斷),用砂紙同銼磨平,搽膠水,黐好,上螺絲,用鐵銼磨走多餘的鐵碼,上番鞋邊油,攪掂
手工整鞋野,呢度唔搵你搵邊個?
376 Last個Heel Cup同Waist再窄,前面都係相近,要夾都係會夾
牛肉麵囉,佢乜都識架
咁我都係繼續用對腳撐大對鞋算
著襪就前面夾腳,唔著襪就腳踭磨皮 
+1 情願辛苦啲腳指
有時唔係你想辛苦就可以
我而家仲break in緊對harvard ii⋯shell真係比較punishing
係呀唔好用shoetree,就算用原裝都會撐大左heel cup,我伏已中…
做乜拉我落水
Yup
我仲諗住買返對shoe tree塞入去以防對鞋變型喎
原來會撐大heel cup咁大鑊?
唔係lasted shoe tree 咪會
係landmark地庫問過對harvard冇lasted shoe tree
唔用shoe tree對鞋就變型,用又驚佢撐大左甩踭,如何是好?
除非你隻腳瘦到我咁,不然應該還好
再唔係做下木工磨細個shoe tree佢
點解我first fitting 都未有
又確實係一個方法 
順帶一提,R記同上面另外3間不同level,亦有巴打投訴起貨極慢
睇下 gc 嗰隻tree?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞