[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁加埋加埋個價錢咪好接近佢地MTM個價錢?

人放我都放
Alden NST Monk, Color 8,AoM版本,Plaza 8D,唔太岩我隻前闊後窄又瘦既腳
$4800
有意tg我傾
https://t.me/gaeliish
想買成衣/fashion brand?唔諗訂造?
唔會啦 改都係幾百蚊 上次買左套改完都係3200
但如果trousers 想要side adjust就要 幫襯mtm
同埋好似無得簡pleated
其實訂造D質素好唔好?
我純粹係覺得大牌子質素有保證ja
有冇邊件推介?
你覺得大牌質素好係base on邊樣野?布料?手工?

我覺得7000蚊去訂造會好d,可搵到入門既tailor

起碼有人幫你跟,幫你執
Plaza係衰頂腳趾尾定係甩踭?
Copley有冇好啲
頂尾指關節突出來舊骨,同有少少甩,但唔可以扣實去抓踭,不然痛到叫救命

Copley前面都係要撐大,後面就Heel Cup高左d頂住咁,跟住Brogue叫我以後要買E Width
不過細左半個碼
RTW 用既布料如何?
我想揾一d for夏天著用既料。 ie. Fresco
Suitsupply 既RTW 適唔適合?
講堅連女朋友都無投訴褲寬呢件事 可能係我腳幼
有冇邊幾間你地覺得好嘅?
2500-3500有無好推介
窮J只係諗到g2000
行過尖沙咀見過好多印度佬鋪,但唔識睇同買
最好夠young就得,可以去飲同返工
我都唔算係腳粗啫

不過算啦,總會有人覺得要好似碧咸最近套dior咁先好睇,呢啲嘢好主觀
Dior黎講咸爺算著得好睇架喇
我有套 suitsupply unlined itravel 連埋改 $4900,呢排成日有著,我覺得幾好
係幾好睇嘅,不過換轉我著咁窄就唔得了
RTW 要$4900?
唔需要咁驚訝吧?
就算唔計Fashion brand
Classic Menswear RTW
一件褸萬零兩萬都唔少見
畢竟我們不是咸爺
Pal Zileri, Canali呢D普通意大利牌子正常都過萬一套啦,這些已經不是頂級牌子了。
大家的設定係咪有點低?
Dior 男裝要冇袋袋先著得落
求教
其實依度來來去去都係個幾間,最緊要個成品係啱你,而你又鍾意嘅。

例如牛肉乾間鋪頭同另外幾間舖頭嘅西裝都好唔同,你去Facebook同埋Instagram睇睇,有好多完成品嘅相俾你睇。
7000我諗你可以試下啡色 再唔係就r記 雖然有讚有鬧
Suit supply mtm都唔錯既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞