[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
大部分calf都唔多索油,間唔中塊皮好乾用一次半次ok, 但成日用好難打臘
對住網友都衰心軟
係你用錯油姐
點解會衰係renovatuer到 好驚有日發生係自己到
最叻係你啦,叻過荷蘭叻
如果D皮淺色,你唔識搽,一野撻落佢,好易有個印
請問可以點去印
伏已中
學生哥新手無知一問,近排想買西裝,睇左幾間
G2000就做緊sales,799有slim fit西裝褸加褲
Playlord就半價都千一蚊先有件西裝褸,但個款靚啲同舒服啲
M&S唔係好啱心水
想問下各位巴打應該係邊到買好 ,或者有咩其他牌子可以睇下
Top Man 啦
死野 得閒過黎俾你試玩下囉

比想像中快交貨同滿意
我想知有冇教學點熨到領型好似圖咁弧型
好想整 one piece呀 邊到好呀
呢件邊間?
第一粒鈕咁低
那盒dubbin唔使試喎
你去個間
乜brand linen
咁多新客 我仲有好多塊布係佢度未整
其實我係呢度領悟一個道理,潛規則似係開心share盞搵自己笨,就好似之前大華爆煲咁
作為新客既我好明白,新客想搵好師傅
舊客可能唔想新客知廢事師傅爆煲搞到自己仲等耐d,甚至造漏要求
我就自己刨舊post,網上資源,同厚住面皮逐間叩門,亦都比左好多手工費逐間試唔同師傅手工,所以係邊間大家自己參透,我就唔方便公開,造開呢個師傅一睇就知,唔知就自己摸下門釘同做下功課
料就不知名大陸麻,我自己係窮撚又要充大頭鬼去玩classic menswear,呢件即使用大陸麻對我黎講經已係所有恤最貴個件,但我好滿意,鈕門方面我都認為係低左,我一直有搵唔同師傅試手工,同埋從自己錯誤中學習,我開心share 只係想講 原來窮都可以平有平玩
不過我都係想知大家點樣去熨one piece collar
巴打唔好咁講,你咁做已經非常值得尊重,
試問有邊個會肯逐間試丫
我要比個like你

我只是八卦一下,我都同你有相同感受,不過我就自我調節,我任師傅攪幾耐,我幾個月找提一提佢,免得比其他單壓到唔見咗

One piece collar, 反轉個領,掃平佢,由尖熨向中間
你叫師傅唔開第一粒?
Btw like
多謝大家,我唔知人地口中所講係咪你造開個位師傅,不過話等幾個月我都大概知
相比起,我覺得師傅仲值得尊重,當我知道佢地手工費只係為糊口仲做到今時今日,我會更加願意去比錢佢地造,以前我仲會諗可唔可以壓9佢地價 ,而家諗落同搶阿婆錢冇分別咁
我諗公開師傅名最怕既唔係等幾耐,而係怕有生客玩野,唔撚識做人,阿姿阿阻搞9師傅,一唔happy大家攬炒一獲熟,只接鋪頭單就拜9拜
我拎件返工恤指明第三粒鈕位造第一粒鈕,其實著落又唔係咁deep v,我接受到,不過之後我會知道大概造到咩位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞