[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
都睇個客身型嘅
想問下大家著住西裝褸係會有小小束縛/緊 定依然係活動自如 好似平時咁?
咁瘦人更加要整forward pleat 否則睇落咪仲瘦
我一周三四人著西裝,基本上都係活動自如的,之但係依家D後生仔成日做到D衫窄一窄,咁就無乜可能可以活動自如喎
我條腰太幼有pleat 比例會不會更怪
我26寸,你細過我再算🤷🏻‍♂️
比例怪唔怪係睇師傅
做reverse pleat有冇特別理由? 我覺得forward pleat視覺上順d
其實我兩樣都有🤷🏻‍♂️不過作為一個無錢請工人要自己熨衫既窮人,我覺得反摺易熨D 。By the way. Osaku 同我講佢認為reverse pleat睇落無forward咁肥,同唔同意就自己諗啦。

我反而覺得forward pleat好睇d, 有pleat令我諗返起我中學時期覺得有pleat好老套,就特登買條冇pleat,而家造褲就要同師傅講明要pleat佢先整
我仲係接受唔到
個乜師傅來,唔做無摺褲?
巴打意思應該係,唔出聲既話師父當佢想做無摺嘅褲
Haha, 理解錯咗添
thank you Ching
咁點修復
手縫番佢囉
呢支粗針,要換支幼D嘅針
黐膠鞋?
乜牌子呀?
魚蛋巴有冇留意一個叫bespoke addict既ig?
最近買左對Paul smith全皮皮鞋
個底是咪會冼到仆街
想知有咩解決方法
我其實無用ig㗎
仆就唔會
不過行石板就比膠底冼少少
開重門有時會推郁自己
咁有咩解決方法
看了,他有傳統雙針馬鞍針步,但在鞋頭你見唔到個針孔,你係穿唔到的
著皮鞋又唔會做運動
行斜路小心啲就得啦
我就打個鞋頭鐵就出街(鞋頭鐵對防滑冇作用)
怕冼做咩唔買膠底買皮底
打個前掌
影個底來睇,最好影埋條welt
見到上面啲one piece collar shirt覺得好靚
如果整短啲untuck配牛仔褲會唔會奇怪?
同埋係咪通常都係用linen?
仲有想問埋one piece collar仲有冇細分個領嘅款
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞