[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
謝謝魚蛋巴
紅面哥你過埋呢邊
我好背添,都唔知出咗D咁野

不過聽過名都應該係補品來,補品就唔使食咁多嘅,日日人參燉雞,你估你頂唔頂得順?
新手做乜買支咁野,邊個點你買架?
呢D油類物質,我覺得為dress shoe唔多需要,除非對鞋真係好乾。
你要搽,就落完renovateur之後搽啦!
過嚟學野呀。
面紅哥其實睇中Dunhill邊款鞋?等我介紹另一D比你
呢度D兄弟最鍾意推人落坑

是咁的,其實早前朋友幫我買左對開倉dunhill boots.. $1600 .... 咁嘅價錢當然係抵無投訴。但個tag 寫住原價$16xxx... 因為$16xxx 對鞋對我嚟講係好癲。所以想知佢有咩值咁貴,咩人會買。
牌子野係咁
$1,600就幫我買多對啦!
今次我十卜魚蛋兄,有開倉要話比信任巴打聽
不過小心d, 呢度d 人推人落坑唔手軟
想問Goodyear Welted 有咩好處? 咩係真,咩係假? 點睇得岀?
嘩!要講的話,要打好多字喎

blake其實好易睇,因為條線會穿過內底,所以有D鞋個墊會長到成對鞋咁長,為的就是想遮住行線。

假welt有幾點留意的,從鞋底睇,究竟條線藏咗係邊,open channel就易見啦,有反而就少假。closed channel就鞋睇D,不過睇慣就見到有無古怪。
當然有時不是假welt,而係blake rapid,所以睇多D,了解多D不同結構就會易D分得出。
好處係無咁易從個底滲水入鞋,同換底次數可以多D。
Blake除非是人手度線按原本的洞度,如果用車車線,換多兩三次,個內底就會好似郵票邊咁,一來易入水,二來會斷開。
鞋底縫線係咪一定同welt用同一種線?
我有對cj 條welt望落用幼線
但係鞋底望就粗好多
咁得意?我去研究下先,我估係可以的,因為用機縫,底面線好似是分開的。
你咪見過我用囉死野
你上次那支水溝油那支呀?
你終於明白我點解拖稿
我有老人痴呆架!
果枝cleaner黎架
講緊罐藍色加綠色罐果罐油
我明白,所以我唔會應承人寫囉

應承咗但唔寫
Btw 我唔同意油類野唔適合dress shoes,不過要揀岩隻油姐。BTW年中都有唔少鞋死響renovatuer手上
嗰罐唔係dubbin o黎嘅咩?
我哀心軟
🤦🏻‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞