[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我相信我們是用同一師傅
我除了第一次幫襯是有問過幾錢,之後基本上我無再問過,師傅話收幾多我比幾多。我比AC四分一價錢,收到9成功夫,執到啦!其實我覺得我賺得多過佢
麻甩好似話有隻乜嘢去油漬幾好,你可以問下佢
我咪成日周圍試囉
有冇巴打分享下Saphir Mirror Gloss 使用技巧?
Youtube hangers project
唔該巴打, 我見hangers project 建議落左mirror gloss 先再用Pate De Luxe wax polish, 其他網又話先Pate De Luxe wax polish後mirror gloss, 比d 資訊搞到有d confuse
同問
同埋想問crease 可以點處理?
google 過,除左用鞋油soften 層皮,好似就無其他方法
但我用saphir 鞋油做唔到soften既效果
有冇用shoe tree? 通常皮質好既鞋crease 冇咁明顯
我同意hanger project, 先mirror shine做base.
之後其實好易刷
Crease係無得攪的,即係張紙摺咗,個摺痕係無可能唔見咗的。
Crease同皮及fit有關係,越fit越少及越唔明顯,皮越靚亦越幼細。
等我跟佢咁做
R記 1200 蚊3件恤衫屌唔屌得過?不過見到上面有巴打劣評
上面老闆都出埋嚟啦
劣評好似一路都係得2個巴打
留名
呢d價我諗間間都無乜分別 不過如果一定要二揀一 有任何場合我100%情願著我兩三年前整既Cuffs(雖然好似大家都睇唔起呢間舖).

雖然R記我自己就唔會再幫襯 但呢個價我覺得試下無妨. 搵倒間啱既又溝通倒既咪繼續用 唔啱既咪撞下間 都係樂趣黎

唯一既tips係留意多d自己舒唔舒服 特別係對袖郁既時候

我揀split yoke果件明顯好d 唔知係咪split yoke會有好d既師傅跟
早係佢岩岩開業時,佢造平民價大概三百蚊一件,我試左造六件
For casual wear 黎講cutting 幾修
但取捨就係袖籠太高同埋膊位會入2cm,我問過個老闆,佢話膊位收高左睇落冇咁七十年代俗氣feel,我唔知佢度唔岩位定點,我再著返d衫比而家d師傅,一致認為唔岩身(我身型冇走樣,有做開運動)
好唔舒服,我唔知而家仲係咪咁
早兩個月前上去見d sales 同師傅當住d面前為d 芝麻綠豆事嘈大交,成個印象差左,我都冇意思再造落去
Cuffs? 我唯一問題係其中一件手袖d鈕門開得太入

講貼身 同我度身果個件衫緊到爆開 (頭三四粒鈕都無扣)但我果d無乜問題 可能因為我講明唔想太貼身 我去果陣都幾耐之前 而家唔知點

不過我未試過公認好既舖頭 所以都唔知點先算係好野
呢D價「手工」不會有太大差別,不會車到彎彎曲曲就已經收貨,不會/可要求太高。
但合不合身就係考度身那個的經驗了,同時因為大多無試身,所以可能要到做第二、三次先至會fit. 但問題又回來了,個舖如果無留紙樣(咁平大多都唔會),咁如果鋪頭同工場溝通唔好,錯誤會不斷重複
Crease同皮關係唔大,同fit關係大d,我覺得crease同wrinkle 分清楚會好少少
舊時邊個唔係一間間試 莫講話local平平地,外國幾皮野一套都無包生仔,都係要一間間試一間間夾
因為我用完普通renovateur/加埋cream之後,塊馬皮冇乜光亮,所以想用滋潤性強啲既野,同埋都係三個月左右查一次啦
馬皮定cordovan?
Cordovan,明明用咗絲襪刷都係唔「令」
加咗三文魚油有好啲,但都係冇果種少少鏡面既效果
Cordovan 唔係咁保養架 🤦🏻‍♂️想佢令d用個硬刷(或去整鞋鋪叫人幫你用豬毛碌)係咁刷刷佢一輪就會令。佢本身油分就非常多,幾年唔補補品都無問題的
想問問其實腰幼或瘦的人做褲,應該有pleat 定無pleat?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞