[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我估架ja
佢話呢排真係好紅嘛
IG story
想問下西褲有無分褲款架?
如果有咁dior好slim果啲係咩款

同埋如果出去訂造嘅話圖中呢啲款要點形容比人聽
西褲款其實主要就得幾款,直腳,窄腳,闊腳,蘿蔔,喇叭咁。
但就有好多detail 位,上褲頭,同近來興的不上褲頭,魚尾?有無褲耳(用唔用皮帶),搭帶,側扣/索/鈕,褲口用拉鍊定鈕,有無摺/單摺/雙摺(順摺定倒摺),有無後褲袋/一個/兩個(有無鈕/袋牌),反腳?反幾多?直/橫/斜袋,錶袋,珠邊?

你其實不用形容比師傅聽的,你比張相佢睇就可以。

呢個幾正,造褲嗰陣當checklist
想問下咩係上褲頭?同順摺同反摺出黎效果有咩唔同?
R記堅係垃圾,好多野係個老闆亂吹作野,揾完呢水就會898
怨氣咁重 你個名 你個post
痴撚線 你咁樣真係抹黑
佢點衰都好都唔會係垃圾呀嘛?
一睇你個名就知係仇家
要唱衰佢都比少少質素啦
咁都有盲反
究竟係佢地太多單 跟唔足
定抑或係真係完全係唔識野 不值一提?

我自己幫襯幾次 間唔中又上去吹水
都覺得佢地係愈做愈好
上到去亦都撞到唔少巴打

但係呢個post就見到瘋狂狙擊
係 佢地chino拖咁耐係抵屌
我同幾個上開去既巴打都話佢慢

但話佢地做既野係垃圾 係吹水 收左錢就算
絕對唔係囉
佢地唔係最好 但一定唔係差
更加更加唔係黑店呀!!

比咩錢就得咩貨 唔可以要求ww chan level
但佢比既野絕對對得住個價 有突

利申:我都唔係第一次開聲講番
要話我係打手既就隨便 我只係睇唔過眼
咁你記得一定要幫襯多d R記喎~
佢正正就係造左d垃圾俾我,清楚未?
有冇圖比大家睇下
其實我都唔明有乜好嘈
有圖有review就出
乜都無咪咪講野囉

講緊就算liverano, huntsman,AS都成日俾人插
但插都插得有根有據
Paul屌鳩AS改個袖長都收百五鎊果陣
以佢咁既名氣都要出番張recipe圖啦!

做衫既鋪無話邊間一定完美實無死
好多時都係人夾人,講緊香港ww陳
作為其中最出名最大一間裁縫鋪
都唔係個個客都滿意笑住走
俾人插既,邊間鋪都一定試過
但我都幾睇唔起陰陰濕濕
上網有得用假名人地唔知你邊個
就事但嗡發花癲圖都無張就鳩嗚

莫講話應該線下先溝通唔好一黎就公審
唔係話幫邊邊,係屌既,就有番少少吉士
出圖、出recipe 屌囉
你講野有根有據有條理的話
大家會睇得出

有時間嘈交,寫下review分享下好過啦
我無幫襯過,只可以做花生友
但腦細成日貼D反面教材出來比人笑,咁都無人可以幫到佢。
我如果作為顧客,我都會諗,佢哋連宣傳用的衫都咁馬虎,咁我做生客,佢又個跟得幾足?
香港我換對袖口,都未使百五蚊港紙呀!
我唔同意留紙樣先叫真bespoke, 師傅有辨法留低記錄下次畫番出來就得。
首先,你仍會試身,仍會按當時身型修改,紙樣都一樣要改,所以不是必須。
有冇人可以講解下呢件衫有咩唔好?
BTW, 跪求牛肉巴打新文link
做勞作都唔會對唔齊格,好基本
其實係AS改衫長收300鎊
非常同意。睇到所以醒起就順便問埋,其實如果我去睇jacket collar 同 lapel 個 seam 啲 pattern match 唔match,係咪好苛刻?

因為擺正係前面,唔match好難當睇唔到算數,但好似就算係整體做得好啲嘅舖promo相都係match唔到嗰個位咁
我唔係好知你講緊邊個位,有D位係本身係match唔到的,要格硬對格就會犧牲個fit
match亦要講好多因數,個格的大細同花款都會有影響。
呢個領對衫身算係對得唔錯,師傅應該落過心機去諗的,個格keep番基本形狀
佢地ig story 好多錯誤示範
我懷疑負責marketing 位同事係咪同老闆過唔去
蛋ching, 呢個位,以下圖片純碎當作例子

同埋其實主要講stripe patterns會好顯眼,大部分格仔都難啲睇得出對唔齊
不過話時話,我又覺得可能是腦細自己的問題,他那件「經典」底面掉轉格字衫,他都唔知著過幾多次接受訪問同放上ig,fb,佢一D都唔覺得係問題,咁D客又唔識,你有乜好講?
你係要考我對老花眼
件衫歪的叫我睇
我估師傅應該對後背中線的條
個人中位要對唔係唔得,但唔一定對到的,因為上下兩塊的斜度不一定是一樣(其實只有一個機會一樣,就是45度),如果你中學數學無肥佬,你會知道兩個斜邊長度不同,咁就唔可能對得到啦,這是簡單數學來的。
當然有D古惑可以出,但都唔可能差太遠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞