[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我不在網上推薦裁縫很耐了,你自己去試下啦
我件麻西裝褸咪上年夏天做到今年夏天囉
各位師兄,想造套2pc 夏天返工
Fresco $5000 樓下有無邊度ok
本身想搵Rtw 但係人瘦手長有點難搞
你個絕世悲劇不要再說了
Post #120有位叫CURTISnTHOMAS嘅巴打問過,budget差唔多,你可以refer返去睇recommendation同回覆
所以大家係冬天落單做夏天的裇衫?
其實唔嫌棄手工同埋唔係靚布既話
出面整大概10日交貨
我可能唔太識野或者要求低, 出黎效果幾滿意
跟足我要求做
咁又冇 除開$400到啦

係柒左既...
不過唔想再等 所以冇叫佢改
Btw split yoke係要叫先做
我另一件純白先造黎fitting 係冇split yoke的
不過純色 所以由佢算
點解咁多人鍾意做split yoke
Split yoke都對得幾差下
應該當年睇魚蛋既教學上左電
我覺得格紋/條紋 對左好靚
又入我數?
想買一對類似!夏天唔著襪會唔會焗到出汗同臭?同埋刮唔刮腳?
果度講果幾間都要7000樓上
有點OUT BUDGET
啱啱見到FB 廣告有間源興行唔洗4000有一套
有無巴打試過
我買左對unlined loafer之後夏天係咁著 我又唔覺臭,買unlined 應該唔會點刮,起碼我冇
你係fb碌到落歐錦裳個個post
比着我就唔會試啦
我都share下平民手工同平民麻布玩下one piece collar
唔該!因為我大腳汗,有點擔心
有冇巴打可以解答下呢條友著西裝嘅問題?
我淨係諗到褲腳同肩寛嘅問題

多腳汗最重要喺著完放shoes tree
FB見到有間叫SAVILE ROW做西裝既,想問呢間野得唔得?
邊間出品
想問下預7-8K整三件頭for 結婚用係咪唔夠budget?
我去過suitsupply問過都要8K, 係咪同你地介紹其他鋪差唔多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞