[酷熱日數] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (15)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
唔好意思唔好意思,無心玩你 就咁攞咗第一張見到唔齊嘅相就po咗,唔該哂
呢條就無上褲頭,平時大部分褲個頂都有條打橫的褲頭,「上」落條褲度,所以叫上褲頭。
麻甩借張圖來做教學:
唔撚清楚 出圖出review
蛋爺 絕對明白你講咩
但你睇下樓上條友 個user name
仲要原來特登出個個post
又話黑店又盛
唔中意就唔好去做囉 咁樣陰陰濕濕好撚核突呀
近月多好多依啲西裝KOL,但大多都行恥笑人路線,我寧願佢地正正經經寫篇文教人野,好過出圖恥笑完人而唔解釋,咁會正面好多
就係呢d 講野唔洗負責
呢兩張圖又唔關product事
乜撚都屌
你話post張圖 件西裝做錯左野都話丫
咁樣算係咩?

Taka (Liverano)
同埋出完圖,大家睇完可能會發現件衫有得救呢!
咁會好過比舖頭 (不只限於r記 )焗收貨,因為好多舖蝦客唔識焗人收貨

你post圖大家集思廣益點救,仲可以比壓力迫佢改返好件衫比你
呢個我明,所以我都無乜睬佢
食飽飯冇屎屙
因呢度係連登,唔係香討,無人有權力可以ban人刪文,亦唔似個度一嘈交可以又鎖又停,希望大家要屌柒間鋪,就真係最起碼拿張圖出來屌,或者講清楚中間發生咩事,有幾位係流於唱衰,大家都分到咩事。

各位大佬,呢個post開左幾日就去左26版啦
我都只係「因舊人唔開post而迫住上馬開post令負評節節上升的唔識野一隻貓」簡稱「因貓」咋
想問下西褲有無分褲款架?
如果有咁dior好slim果啲係咩款

同埋如果出去訂造嘅話圖中呢啲款要點形容比人聽
西褲款其實主要就得幾款,直腳,窄腳,闊腳,蘿蔔,喇叭咁。
但就有好多detail 位,上褲頭,同近來興的不上褲頭,魚尾?有無褲耳(用唔用皮帶),搭帶,側扣/索/鈕,褲口用拉鍊定鈕,有無摺/單摺/雙摺(順摺定倒摺),有無後褲袋/一個/兩個(有無鈕/袋牌),反腳?反幾多?直/橫/斜袋,錶袋,珠邊?

你其實不用形容比師傅聽的,你比張相佢睇就可以。

呢個幾正,造褲嗰陣當checklist
想問下咩係上褲頭?同順摺同反摺出黎效果有咩唔同?
呢條就無上褲頭,平時大部分褲個頂都有條打橫的褲頭,「上」落條褲度,所以叫上褲頭。
麻甩借張圖來做教學:

第一次見冇上褲頭既褲,又學到野
另外呢條褲係反摺?
呢條係forward pleated,中文係順定反我唔記得咗
話時話,有D掛住snow巴同佢D擦到立立令的鞋
得閒在這裡呻兩句

呢行近呢五六年突然多了很多新鋪,對行業來說,希望是好事。
作為消費者,我希望各位腦細唔好只是為賺快錢,而係為顧客,為行業都交出好,或者最低限度係合格的成品。

我自知我是不多受歡迎人士,我亦唔知點解成日被點相,咁鬼多裁縫鋪識我 ,有D我明明唔識架嘛

另外D朋友成日捉我去睇試身,幫幫眼,自己朋友咁睇到又好難唔出聲,咁D師傅不免覺得呢條友多X事幹,如果唔係粒魚肉丸子在阻住曬,一早就出咗貨。

不過大家請記住,可能你還年青,現在賺錢唔多,覺得六七千蚊一套衫已經好貴,但我可以講,六七千做套西裝在今日香港來說,已經係中價裁縫的最低入門價。你下下要以呢個價去對比幾萬元的貨色,有時我覺得確實係唔合理囉。
觸動到你神經真係唔好意思
繼續幫襯多d R記奶下野就清楚~

唔駛屈我係打手、行家,
你可以掃下post會見到我都有問其他舖頭質素如何
嗰陣佢每日snap 依家去左邊?
你做到咁明顯,都唔使屈啦嘛?
你真的以為呢度D友係傻架?
作為新手, 我唔敢評邊間好邊間差。

但你個態度就好有問題。你屌邊間讚邊間冇所謂。
但起碼都比多少少資料。我寧願睇你另一個post share佢D 相黎笑。起碼都叫有少少根據。
而家你一句話垃圾, 又冇原因又冇相。
之後人地叫你比reference, 你就賴晒屎叫人繼續奶。
Damage is done就乜都唔回應。

就算你唔係打手都好, 如果個個請打手學你, 咁成個post就唔洗討論落去。
如果我show到 R記單據、銀行信用卡記錄咁點先?

空穴來風必有因,唔好衝出黎柒
單據都唔係重點,重點係件貨既圖,同埋點解你覺得佢伏

利申:有係r記造過衫褲,有po圖
要張單有乜難?
我未幫襯過,但你要我找張單來,以我的人面,我一定可以找到比你
單又一定唔會公開show名同單number,你話係邊個嘅都得架啦,都唔知邊個柒?
你要討論,都係show番你話係垃圾的出來評一評有幾垃圾仲好啦!
講開香討,個貼以前真係學到野,今日人去樓空
可能人地唔想自爆呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞