Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
有無巴打用過summicron rigid
想買部二手m8.2
邊到買平點?

見二手m8.2都好似去到萬四五
不如買部m9
有d殘d嘅兩萬都有
邊間鋪就唔清楚

Thank you 出街留意下先

留意leica出左通告8月中開始唔會再免費換ccd
m10排隊要幾耐

好似要兩個月

times問要排一年

有錢就有貨

早買早享受
遲買平成萬
m10排隊要幾耐

好似要兩個月

times問要排一年

有錢就有貨

早買早享受
遲買平成萬

買水貨啦,好似貨源足啲
有乜事寄去德國整
行貨返上海整

依家香港水貨鋪就係賣成6萬幾
好多最近都返少量貨
外國訂雖然係正價
但大部份都話要等成年

細佬上幾版貼過用rigid影嘅幾張相,巴打可以睇睇
m10排隊要幾耐

好似要兩個月

times問要排一年

有錢就有貨

早買早享受
遲買平成萬

買水貨啦,好似貨源足啲
有乜事寄去德國整
行貨返上海整

好多最近都返少量貨
外國訂雖然係正價
但大部份都話要等成年

我一月廿五訂都要等成年.
上兩星期谷鳩氣cut 左單.
等得黎m11都出.

好似要兩個月

times問要排一年

有錢就有貨

早買早享受
遲買平成萬

買水貨啦,好似貨源足啲
有乜事寄去德國整
行貨返上海整

好多最近都返少量貨
外國訂雖然係正價
但大部份都話要等成年

等得黎m11都出.

On9
M9同M10中間隔咗咁多年
所以M10同M11中間會岀多幾部先

首先m10p

有錢就有貨

早買早享受
遲買平成萬

買水貨啦,好似貨源足啲
有乜事寄去德國整
行貨返上海整

好多最近都返少量貨
外國訂雖然係正價
但大部份都話要等成年

等得黎m11都出.

On9
M9同M10中間隔咗咁多年
所以M10同M11中間會岀多幾部先

首先m10p

M10 monochrome
想買部二手m8.2
邊到買平點?

不如買部m9
有d殘d嘅兩萬都有
邊間鋪就唔清楚

吓?! 響邊度睇到?

不如買部m9
有d殘d嘅兩萬都有
邊間鋪就唔清楚

我都諗過CCD問題 上網啲人話 就算換 都等成半年?
Btw M8.2 配枝 50mm 2.0-2.5 都ok?影人多 鏡分別有沒邊幾款平價低玩?

新果枝2.5就買嚟嘥鳩氣,買1.4 v2好過
M8.2都係當日光機用,大光圈有著數
有budget就上summilux
無就ZM 50 f2
不過8.2個crop factor 係x1.3⋯⋯

我見 leica summicron-m 50mm f2
都有分幾隻 請指教

數碼機個人會揀type 4
0.7m最近對焦配x1.3 crop factor 影人有big close up
其次係type 2亦即係rigid或者DR
如果係菲林機的話會揀type3
kenrockwell 有齊參考資料

Type 4好撚sharp

睇落好似幾正 btw之前用過縮頭summicron 覺得好麻麻

Btw M8.2 配枝 50mm 2.0-2.5 都ok?影人多 鏡分別有沒邊幾款平價低玩?

無就ZM 50 f2

都有分幾隻 請指教

0.7m最近對焦配x1.3 crop factor 影人有big close up

屌M8.2得一千萬像素用落差唔多

Sor 冇追post
咪買m8.2啦 鏡又要ir filter又要乘1.3
貴撚到仆街

無就ZM 50 f2

都有分幾隻 請指教

屌M8.2得一千萬像素用落差唔多

Sor 冇追post
咪買m8.2啦 鏡又要ir filter又要乘1.3
貴撚到仆街

同意,個價企得硬某程度上都係因為有black paint

睇落好似幾正 btw之前用過縮頭summicron 覺得好麻麻

縮頭影咩菲林?
縮頭或者L39 mount影黑白先好玩

我有過summar summitar summicron三支縮頭,影黑白的確舒服d, 不過好難搵到靚玻璃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞