Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
m6 user 表示買唔起m10
所以數碼leica 係垃圾

M3撚 agger
m6 user 表示買唔起m10
所以數碼leica 係垃圾

M3撚 agger

出部咁既m10姐係打劫菲林撚姐 連皮套都有得用番
留明等P版出
唔鍾意依家粒可樂咁大粒
想問吓Q 香港行貨幾錢
Thx

Push

我有部Q放緊不過水貨有無興趣

M3撚 agger

菲林皮套有開位比個moon咩

套上去咪變md10
隻黑色好似正過銀

菲林皮套有開位比個moon咩

套上去咪變md10

出左m10都係冇錢買m8
唔知幾時會有第一部數碼Leica
隻黑色好似正過銀

我都覺,同Typ262一樣black chrome,有種金屬磨砂感覺,好正
窮撚想買leica有咩選擇?
用緊Sony rx100 mk3
隻黑色好似正過銀

我都覺,同Typ262一樣black chrome,有種金屬磨砂感覺,好正

話時話,n typ262好似好少人講咁既

我600D + 18-135kit由新出用到宜家都未有錢買
一直有個目標就係買Leica一定要攻M頂+35 1.4 lux
可惜窮學生一名
隻黑色好似正過銀

話時話,typ262好似好少人講咁既

未有M10嗰陣262簡直係我dream M,可惜M10真係完美屌打歷代Digital M

一直有個目標就係買Leica一定要攻M頂+35 1.4 lux
可惜窮學生一名

買左35lux 11663反而覺得應該買返舊版
想問吓Q 香港行貨幾錢
Thx

Push

我有部Q放緊不過水貨有無興趣

有心啦thx 我想格價吓啫
暫時都未有錢

可惜窮學生一名

點解咁講?

可惜窮學生一名

點解咁講? 連新FLE版都嘛嘛哋?

唔係麻麻
Leica 味係要經歷過「試」呢個階段
即係錢
我有50cron 先,好評到不得了的v4舊版已經好好J。心思思上左Lux Asph
Lux舊鏡一般都要12-15k, 新版asph先19500,無理由唔上新鏡。
用落左,發覺分別就係一般所講,sharp/反差大。反而更鍾意50cron 那個80-90年代的「淡淡feel」

跟住因為數碼問題買FLE, 暫時感覺都係同50asp一樣,現代感覺 我基本上會話兩支一樣
講鏡頭,一流,講feel, 就睇下自己試完想要乜。

Leica整鏡,就算係現代鏡,都會係有d「唔同感覺」,呢個係「踢你落坑」的第一個階段。因為你一望就知唔似依家canon/Nikon 咁跑盡條MTF,反而依家的Sony FE都有玩緊呢樣野

但除左leica自己的「獨家感覺」+asph現代感覺。未有asph的上一代鏡,反而有種「淡淡的浪漫」。呢d「奇怪口味」係落坑的第二階段

呢個係我試完的感想

第三階段就玩歷史玩錢,我唔入流

我都用緊mp240+35/1.4 fle
用落其實覺得f/2已夠用
知唔知道M10可以用50mm Dual range 嗎?

唔係麻麻
Leica 味係要經歷過「試」呢個階段
即係錢
我有50cron 先,好評到不得了的v4舊版已經好好J。心思思上左Lux Asph
Lux舊鏡一般都要12-15k, 新版asph先19500,無理由唔上新鏡。
用落左,發覺分別就係一般所講,sharp/反差大。反而更鍾意50cron 那個80-90年代的「淡淡feel」

跟住因為數碼問題買FLE, 暫時感覺都係同50asp一樣,現代感覺 我基本上會話兩支一樣
講鏡頭,一流,講feel, 就睇下自己試完想要乜。

Leica整鏡,就算係現代鏡,都會係有d「唔同感覺」,呢個係「踢你落坑」的第一個階段。因為你一望就知唔似依家canon/Nikon 咁跑盡條MTF,反而依家的Sony FE都有玩緊呢樣野

但除左leica自己的「獨家感覺」+asph現代感覺。未有asph的上一代鏡,反而有種「淡淡的浪漫」。呢d「奇怪口味」係落坑的第二階段

呢個係我試完的感想

第三階段就玩歷史玩錢,我唔入流

勁有心機回 我諗我要儲多幾年錢先可以嘗試下你所講啲階段

我都用緊mp240+35/1.4 fle
用落其實覺得f/2已夠用

有冇試過50cron APO?係咪真係咁癲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞