Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike

molamola

最後決定左240

你唔好後悔呀 240出名似a7

諗埋後路既....240有市場

買左未 出相黎睇下
Q ver 1.1 用家

我update完firmware 2.0之後寫唔到gps data落jpeg

買左未 出相黎睇下

買左, 等緊支7妹

插緊支zm 50.5

買小八妹都唔會買七妹呀

買左未 出相黎睇下

買左, 等緊支7妹

插緊支zm 50.5

支zm50/1.5有冇移焦
聽聞好多人都話啲支鏡有啲個問題
老老豆豆, 作為leica 支持者, 睇佢出D digital 真係失望
一開始m8 無coating 玩黑白叫幾得意, 彩色就算啦...
之後M9 同ME 影出黎D 色叫ok 但係竟然會甩coat!
CMOS 後果堆真係無個性....
玩digital 我寧願玩sony 同phase one.
Leica 都係玩返菲林啦
利申: M3 死忠

M3
根本Leica 就係要玩菲林機身
老老豆豆, 作為leica 支持者, 睇佢出D digital 真係失望
一開始m8 無coating 玩黑白叫幾得意, 彩色就算啦...
之後M9 同ME 影出黎D 色叫ok 但係竟然會甩coat!

Ching 會唔會整部ma/mp
其實新果支復古28/5.6都幾好
以前d鏡嘅光學設計真係好有味道
出返d經典鏡頭其實都應該有市場 (始終有新coating同無玻璃問題)
不過賣到咁貴真係邊有人買
去到成萬七蚊
呢個價summicron都買到啦
除非你真係好鍾意個設計 (如果我鍾意嘅我用幾千就買到舊版啦)
應該要賣幾千先會有人買
出返d經典鏡頭其實都應該有市場 (始終有新coating同無玻璃問題)
去到成萬七蚊
除非你真係好鍾意個設計 (如果我鍾意嘅我用幾千就買到舊版啦)
應該要賣幾千先會有人買

果支如果水貨一萬內都先有人買
我都想試下D舊M鏡
但太多版本
又果個年代都幾多假LEICA鏡唔識睇就好易比人呃
去到成萬七蚊
應該要賣幾千先會有人買

兩萬蚊買支lomo鏡

Ching 會唔會整部ma/mp

兩部都係好機,
不過都係擺鏡櫃多
口味問題,玩慣D 煩野, D 野太精緻反而唔鍾意用

留黎做家傳
去到成萬七蚊
應該要賣幾千先會有人買

果支如果水貨一萬內都先有人買
我都想試下D舊M鏡
但太多版本
又果個年代都幾多假LEICA鏡唔識睇就好易比人呃

M鏡真係有排試
唔通年代由7妹慢慢玩返到radioactive年代
通常一開頭點都會中過伏
不過玩耐左自己會識睇鏡
知道個市場點玩法
同埋會識d相熟嘅賣家
抵玩嘅罕有嘅慢慢玩
去到成萬七蚊
應該要賣幾千先會有人買

宜家好多人玩奶只係玩個名
果班人邊會睇價錢, 總之show 到俾人睇佢地幾有"品味"就多多錢都俾

大把蝗攞住部leica連對焦都唔識
去到成萬七蚊
應該要賣幾千先會有人買

兩萬蚊買支lomo鏡

咁呢支又無lomo果d咁差
見steve huff個review又好似唔錯
係唔值兩萬咁囉
希望黎緊支summicron啱到心水
玩Leica 最緊要夾到機鏡,咁就可以玩過世

買左未 出相黎睇下

買左, 等緊支7妹

插緊支zm 50.5

買小八妹都唔會買七妹呀

7妹有咩唔好?

夾一定夾到既, 係要睇磨幾耐姐
磨鏡先係最好玩既時期, 慢慢摸索支鏡既長處短處
唔熟玩到熟,玩到熟左咪得心應手囉.
而正正因為舊鏡支支都會有少少唔同既缺憾,
咁摸索期長D 仲好玩D
新鏡QC太好, 無咩個性唔係咁好玩

我有個老友剩係玩rigid 玩左廿幾年, 儲左幾廿支,
支支有咩唔同佢都講得出, 到宜家佢都仲掃緊rigid
leica 如果玩中古鏡係可以毒得好緊要

我想搵支m mount 50/1.5
網上啲文都話支鏡見光死
但又好想試下

夾一定夾到既, 係要睇磨幾耐姐
磨鏡先係最好玩既時期, 慢慢摸索支鏡既長處短處
唔熟玩到熟,玩到熟左咪得心應手囉.
而正正因為舊鏡支支都會有少少唔同既缺憾,
咁摸索期長D 仲好玩D
新鏡QC太好, 無咩個性唔係咁好玩

我有個老友剩係玩rigid 玩左廿幾年, 儲左幾廿支,
支支有咩唔同佢都講得出, 到宜家佢都仲掃緊rigid
leica 如果玩中古鏡係可以毒得好緊要

有時手感唔好就唔會想帶佢出去磨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞