Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
研究左好耐
M9+summicrom 50mm f2 v3
大概支鏡 二手 出面幾錢?

街價大約7k~8k幾,正常玻璃
又係J圖時間,首先J下支DR先
早兩日打左筒slide, 陰天落雨都好好色(手機對loupe翻拍所以扯開哂 呢支鏡真係好癲
早兩日打左筒slide, 陰天落雨都好好色(手機對loupe翻拍所以扯開哂 呢支鏡真係好癲

DR/Rigid 真係神鏡一支
香港邊度買二手m6可靠?未玩過奶

新手最好入鋪買,雖然貴少少

不過有朋友熟可以捉朋友一齊去買

銅鑼灣-Meteror
尖沙咀-Fotopia

呢二間不錯👍

香檳大家好有幾部有盒,超靚仔,可以睇下

我全日陰天都係f/2 + 1/125呢個組合,好方便
最緊要係我個leicameter準到可以影slide真係喜出望外
DR真係好撚正 最衰上唔到m9 唔係一定買返支
Po兩張用rigid影嘅垃圾

最緊要係我個leicameter準到可以影slide真係喜出望外

1/60暗位會岀返啲

翻拍問題,燈箱太光搞到好似好暗咁,就咁睇ok的

1/60暗位會岀返啲

翻拍問題,燈箱太光搞到好似好暗咁,就咁睇ok的

下個禮拜搵個friend幫手用5000ED scan完upload
Po兩張用rigid影嘅垃圾

Canon機奶鏡會唔會好怪
5d3 + summicron 50 f2

絕對唔會,大把人咁玩,R鏡落EOS 買個adaptor就得

m mount 就柒咗啲,m mount鏡無自動光圈
收光圈喺個viewfinder 度睇好撚暗

SLR用唔到M Mount啦 用到都無無限遠
想入門Leica film
做過下research,諗住入m3,鏡未諗好,諗住都係50mm,但不直有限

應該係邊到買會有保證d?因為唔太識check 菲林機,驚上網有伏

利申用開富士x系列數碼機
做過下research,諗住入m3,鏡未諗好,諗住都係50mm,但不直有限

應該係邊到買會有保證d?因為唔太識check 菲林機,驚上網有伏

鏡預幾錢左右? 50mm不如買DR

M3價格都幾浮動,唔靚仔但郁嘅可以好平,4千尾都見過,靚仔嘅可以去動8千幾9千;但各款50mm價格就穩定少少,我諗唔求太靚仔嘅話,一機一鏡預$15k就幾鬆動

至於鏡方面,睇下巴打口味,我自己用緊DR都真係好happy 各方面都好好

買就唔好去星際,香槓大廈大家好唔錯,我自己去左8年 有得坐低慢慢check吹下水

M3價格都幾浮動,唔靚仔但郁嘅可以好平,4千尾都見過,靚仔嘅可以去8千幾9千;但各款50mm價格就穩定少少,我諗唔求太靚仔嘅話,一機一鏡預$15k就幾鬆動

至於鏡方面,睇下巴打口味,我自己用緊DR都真係好happy 各方面都好好

買就唔好去星際,香槓大廈大家好唔錯,我自己去左8年 有得坐低慢慢check吹下水
未玩過奶
想入枝35mm
summarit 2.4 asph玩唔玩得過? 定直上summicron?

有見過人用summicron-m 7妹 奶味一流 不過唔識check, 應該買新鏡多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞