Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
未諗清楚邊部好....m9 就一向留意開...但見 m7 都好似唔錯咁

二手機既..巴打們多數係邊買?

M7雖然有A mode方便,但我覺得用Leica菲林機嘅話都係用返可以全機械使用嘅型號好玩d,無電又影得;二手機我都係去開香檳,有相熟

我讚同
如果要咁方便又不如用其他牌子 Minolta cle算
因為Leica 始終都有種純機械情意結

係呀,我買買賣賣兜兜轉轉,機械電子都用過,到頭來都係搵返部靚仔雙撥M3,仲ebay平執埋個靚仔working leicameter
一直用開M6TTL 想升級MP black paint 係咪多餘
用緊部m2

有d 想買部mp做家傳

我地大家理念差唔多我都係買左部mp做家傳
一直用開M6TTL 想升級MP black paint 係咪多餘

M6 有部black print 都係二萬幾
果部好過mp
除非係最開始果部mp
否則宜家新版mp買唔過
傳聞用料比較膠

初代MP簡直係夢想

果部好過mp
除非係最開始果部mp
否則宜家新版mp買唔過
傳聞用料比較膠

初代MP簡直係夢想

係咪m3年代有winder嗰部?

果部好過mp
除非係最開始果部mp
否則宜家新版mp買唔過
傳聞用料比較膠

初代MP簡直係夢想

係咪m3年代有winder嗰部?

嗰部正
點睇 Leica T ... 好似幾抵玩咁
用緊 Leitz M6 ,應該都合資格揮手

邊個版本

前排都考慮緊買部平m6定靚仔m2

最後買左後者

應該係初版,已分唔清

以前貪有測光先買 M6,用落先覺得柒,用測光錶仲準

邊個版本

最後買左後者

應該係初版,已分唔清

個測光當reference 通常測完之後set over 1-2級就差唔多
再視乎實際情況可能要再over個測光多啲
機身測光到數碼年代都係當reference 算

無辦法,都係用左一排先發覺唔妥。
咩狗屎垃圾菲林都試,跟住晒相鋪又自動 tune 返正咁 scan,點會諗到原來係測光~

邊個版本

最後買左後者

應該係初版,已分唔清

個測光當reference 通常測完之後set over 1-2級就差唔多
再視乎實際情況可能要再over個測光多啲
機身測光到數碼年代都係當reference 算

無辦法,都係用左一排先發覺唔妥。
咩狗屎垃圾菲林都試,跟住晒相鋪又自動 tune 返正咁 scan,點會諗到原來係測光~

相熟打相師傅會提下批相有無under之類

影slide啦
想入Q
想入Q

Leica Q? Same here ... 好大心細
想入Q

想彌補近拍個焦段
本身有GR, 但硬係心癢癢咁
想入Q

想彌補近拍個焦段
本身有GR, 但硬係心癢癢咁

gogogo
同lego一齊影日落
同lego一齊影日落

重點係M-P兩隻字
窮撚的我只好葡萄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞