Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike

點解咁講? 連新FLE版都嘛嘛哋?
我都用緊mp240+35/1.4 fle
用落其實覺得f/2已夠用

M240+11663揮手

有冇試過50cron APO?係咪真係咁癲?

得普通50/2 ver5
但都好正
不過試玩過舊版本比較下都會覺得舊版本靚啲
新版鏡太現代化太sharp
舊版比到個唔係好sharp但又唔會化到一pet咁嘅感覺出嚟
如果巴打唔追sharp建議玩舊鏡
Leica C係咪伏?

有冇諗住玩7妹8妹
Leica C係咪伏?

試過幫個遊客揸機 冇乜特別既一部p&s 但係個款襯衫正

有冇諗住玩7妹8妹
暫時冇
數碼化咗就唯隨波逐流
窮撚想買leica有咩選擇?
用緊Sony rx100 mk3

Leica sl
想平平地買部m4 bp

但都好正

之前有諗過買部全新MP,但好似初初玩RF就屎忽鬼玩奶有點兒串,想搵部新Zeiss Ikon但又絕晒種...到宜家都仲係600D

但都好正

之前有諗過買部全新MP,但好似初初玩RF就屎忽鬼玩奶有點兒串,想搵部新Zeiss Ikon但又絕晒種...到宜家都仲係600D

film mp定mp240

有冇諗住玩7妹8妹

67妹
冇諗過買1.4

有冇諗住玩7妹8妹

67妹
冇諗過買1.4

想玩但唔識睇舊鏡有冇咩鬼鼠野
無相睇既

但都好正

film mp定mp240

Film mp

有冇諗住玩7妹8妹

67妹
冇諗過買1.4

想玩但唔識睇舊鏡有冇咩鬼鼠野

鏡有咩鬼鼠野
機就好多鬼

唔係麻麻
Leica 味係要經歷過「試」呢個階段
即係錢
我有50cron 先,好評到不得了的v4舊版已經好好J。心思思上左Lux Asph
Lux舊鏡一般都要12-15k, 新版asph先19500,無理由唔上新鏡。
用落左,發覺分別就係一般所講,sharp/反差大。反而更鍾意50cron 那個80-90年代的「淡淡feel」

跟住因為數碼問題買FLE, 暫時感覺都係同50asp一樣,現代感覺 我基本上會話兩支一樣
講鏡頭,一流,講feel, 就睇下自己試完想要乜。

Leica整鏡,就算係現代鏡,都會係有d「唔同感覺」,呢個係「踢你落坑」的第一個階段。因為你一望就知唔似依家canon/Nikon 咁跑盡條MTF,反而依家的Sony FE都有玩緊呢樣野

但除左leica自己的「獨家感覺」+asph現代感覺。未有asph的上一代鏡,反而有種「淡淡的浪漫」。呢d「奇怪口味」係落坑的第二階段

呢個係我試完的感想

第三階段就玩歷史玩錢,我唔入流

勁有心機回 我諗我要儲多幾年錢先可以嘗試下你所講啲階段

其實現代鏡我認為玩zm唔會失禮,係個2手價食唔住
同有堆leica 會咁樣望你
賣淨支銀七配A7R
想利支vm 50/1.1
支vm 50/1.1

唔係麻麻
Leica 味係要經歷過「試」呢個階段
即係錢
我有50cron 先,好評到不得了的v4舊版已經好好J。心思思上左Lux Asph
Lux舊鏡一般都要12-15k, 新版asph先19500,無理由唔上新鏡。
用落左,發覺分別就係一般所講,sharp/反差大。反而更鍾意50cron 那個80-90年代的「淡淡feel」

跟住因為數碼問題買FLE, 暫時感覺都係同50asp一樣,現代感覺 我基本上會話兩支一樣
講鏡頭,一流,講feel, 就睇下自己試完想要乜。

Leica整鏡,就算係現代鏡,都會係有d「唔同感覺」,呢個係「踢你落坑」的第一個階段。因為你一望就知唔似依家canon/Nikon 咁跑盡條MTF,反而依家的Sony FE都有玩緊呢樣野

但除左leica自己的「獨家感覺」+asph現代感覺。未有asph的上一代鏡,反而有種「淡淡的浪漫」。呢d「奇怪口味」係落坑的第二階段

呢個係我試完的感想

第三階段就玩歷史玩錢,我唔入流

其實上年出嗰枝ZM35 1.4我上網睇色都唔錯,係Leica、Zeiss、Voigtlander3種色每樣溝少少咁,都唔會輸比Leica。係大碌少少囉,同埋冇紅點咁解

其實上年出嗰枝ZM35 1.4我上網睇色都唔錯,係Leica、Zeiss、Voigtlander3種色每樣溝少少咁,都唔會輸比Leica。係大碌少少囉,同埋冇紅點咁解

平玩zm35/2 biogon 已經好得
呢支直迫35cron asph, 2手都係4千幾
英文差,有無巴打可以幫幫手教下我send email去德國換ccd
想利支vm 50/1.1

買啦 又唔係貴
28mm 有無咩好推介?
菲林機
用緊枝VM 15/4.5
泛用性比較低,室內幾乎用唔到
之前用開GR1v覺得28mm其實幾好

鍾意28既人就幸福 leica既28都唔算貴 幾千記有 玩35個d次次都儲到嘔血先買到一支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞