Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
睇完金鋼想買部M3
M240 viewfinder對完焦發現同LCD有偏差 點搞好?

viewfinder對完影出嚟有無走焦?

有 就係viewfinder走焦 (LCD為實)
二手價 m9 21k 算唔算合理....想收部 m9 來玩下
二手價 m9 21k 算唔算合理....想收部 m9 來玩下

比多少少可以買m240了

二手? 其實 m9 同 m240 二手價大約係幾多

唔太花,全正常嘅話都可以接受
樓上話比多少少買到M240, 果少少起碼都要$4000

M9最低見過$17000,勁花嘅steel grey
平均$19000~$23000咁上下算合理,睇condition

M240暫時都$25000起,靚仔d再貴d

平均$19000~$23000咁上下算合理,睇condition

Thanks 巴打...咁 target m9 ...

35 / 50mm 鏡來講...5000樓下有冇咩選擇

Elmar/Summaron 35mm f/3.5, 螺絲mount版,要自己加adaptor,不過要搵靚鏡片嘅有難度,好多都有霞;
縮頭嘅Summar/Summitar/Summicron 50mm f/2,不過情況同上述35mm一樣,始終螺絲mount嘅鏡都有一定年紀;如果講現代d嘅鏡,正如樓上所講ZM50/2都係一個好選擇,又或者縮頭Elmar 50mm f/2.8都靚,要搵靚仔嘅都相對容易;當然仲有福仔VM系列,全新,35mm f/1.4,35mm f/2.5,35mm f/1.7都$5000樓下,甚至50mm f/1.1水貨都係$5000鬆d

Elmar/Summaron 35mm f/3.5, 螺絲mount版,要自己加adaptor,不過要搵靚鏡片嘅有難度,好多都有霞;
縮頭嘅Summar/Summitar/Summicron 50mm f/2,不過情況同上述35mm一樣,始終螺絲mount嘅鏡都有一定年紀;如果講現代d嘅鏡,正如樓上所講ZM50/2都係一個好選擇,又或者縮頭Elmar 50mm f/2.8都靚,要搵靚仔嘅都相對容易;當然仲有福仔VM系列,全新,35mm f/1.4,35mm f/2.5,35mm f/1.7都$5000樓下,甚至50mm f/1.1水貨都係$5000鬆d

唔該巴打...咁希望快d 搵到岩心水 body
大家用咩機補番近拍果段距離?
例如餐廳影人影野食
想問問M8.2 同 M9 比...除左 唔係 Full frame 外, 其實係唔係 m8.2 抵玩d?
想問問M8.2 同 M9 比...除左 唔係 Full frame 外, 其實係唔係 m8.2 抵玩d?

唔係ff已經唔洗諗啦
仲要咁耐機齡

即係 m7 / m9 會係首選...不過 m7 玩 film ... 消銀彈

唔係ff已經唔洗諗啦
仲要咁耐機齡

即係 m7 / m9 會係首選...不過 m7 玩 film ... 消銀彈

玩film 有玩film既樂趣
同m9唔應該相題並論
再者,玩film就唔好玩m7喇
未諗清楚邊部好....m9 就一向留意開...但見 m7 都好似唔錯咁

二手機既..巴打們多數係邊買?
未諗清楚邊部好....m9 就一向留意開...但見 m7 都好似唔錯咁

數碼同菲林兩回事點比較

唔係ff已經唔洗諗啦
仲要咁耐機齡

同m9唔應該相題並論

m6 or m4
for a must
或者ma

M6/M4真係唔錯,用起黎最就手 而家二手又唔貴
M-A我覺得太貴啦

M7雖然有A mode方便,但我覺得用Leica菲林機嘅話都係用返可以全機械使用嘅型號好玩d,無電又影得;二手機我都係去開香檳,有相熟

唔係ff已經唔洗諗啦
仲要咁耐機齡

同m9唔應該相題並論

m6 or m4
for a must
或者ma

M6/M4真係唔錯,用起黎最就手 而家二手又唔貴
M-A我覺得太貴啦

有錢真係訂M-A 做家傳

M7雖然有A mode方便,但我覺得用Leica菲林機嘅話都係用返可以全機械使用嘅型號好玩d,無電又影得;二手機我都係去開香檳,有相熟

我讚同
如果要咁方便又不如用其他牌子 Minolta cle算
因為Leica 始終都有種純機械情意結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞