Leica用家揮吓手

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
岩岩接觸影相既時候玩過朋友部m8同m9
依家都影左相幾年
依家開始想入坑
想問買部m262有mon果部加35 1.4是咪好選擇?

宜家一定係m10

m10幾錢?
老老實實我無需要拍片同live view

英國買翻嚟,退埋稅好似HKD$ 46K有找

訂左都唔知幾時先有貨

有冇朋友長期係大英帝國呀?
利申:當我儲夠錢都已經出到M11
用緊部m2

有d 想買部mp做家傳

我地大家理念差唔多我都係買左部mp做家傳

係咪Leica mp 2003個部?
用緊部m2

有d 想買部mp做家傳

a la carte, 但no.唔多靚
用緊部m2

有d 想買部mp做家傳

買a la carte
不如買部LHSA M6 好過

MP Chrome 好定LHSA M6好,好多版本,好亂
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支
用緊部m2

有d 想買部mp做家傳

買a la carte

想由一部自己一手開始用傳落去先有味道
用緊部m2

有d 想買部mp做家傳

買a la carte

MP Chrome 好定LHSA M6好,好多版本,好亂

MP 傳聞用料比較膠(a la carte)
LHSA black paint M6 for a must
black paint Leica 比就咁一部MP Chrome
更值得擁有
同埋black paint 可以repaint
除非係幾十年前果款MP就另計

where can find LHSA black paint m6?? Thanks
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

如果原廠,我會揀DR
Summilux我覺得太大支
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

如果原廠,我會揀DR

dr同rigid有咩分別?
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

如果原廠,我會揀DR

dr同rigid有咩分別?

光學上其實無分別,係DR個鏡筒可以做到近攝(扭左組鏡片出黎換個筒就變左rigid ),用落無反又會實用d,同埋要搵靚仔靚鏡片相對易搵過Rigid
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

緊係0.95
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

緊係0.95

唔知點解我唔係好鍾意0.95
有時覺得散景太誇張 同埋有d假
35f2玩asph還是覺得舊鏡最好?
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

緊係0.95

唔知點解我唔係好鍾意0.95
有時覺得散景太誇張 同埋有d假

我覺得某程度上係Leica為左show off技術先整出黎,太大枝 唔夠實用
35f2玩asph還是覺得舊鏡最好?

我會揀舊鏡,Leica野新不如舊
月經問題
如果有得揀一支50mm
你地會揀邊支

如果原廠,我會揀DR

50cron /4都唔錯
summilux 50 都唔係好大支姐
新50 lux 1.4 ASPH算唔算性價比之王?
如果同CV枝50 1.5 asph懷舊look比,大家點揀?
如果同CV枝50 1.5 asph懷舊look比,大家點揀?

平買voigltander
原廠情意買Leica

原廠情意買Leica

枝voigtlander 50 1.5銀色靚到j出血,同埋啲相影出嚟有舊鏡味我好中意

原廠情意買Leica

枝voigtlander 50 1.5銀色靚到j出血,同埋啲相影出嚟有舊鏡味我好中意

我覺得
一般情況咁睇,新鏡v仔/蔡已同奶其實差唔得多
如果唔係求原廠/奶色/散景/空氣感 呢d比較感覺/美學上的因素

原廠情意買Leica

我覺得
一般情況咁睇,新鏡v仔/蔡已同奶其實差唔得多
如果唔係求原廠/奶色/散景/空氣感 呢d比較感覺/美學上的因素

冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞