[航空]連登飛機膠討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
跑菠蘿會定JMB ?

JMB可以玩JAL explorer pass
Throw away 嘅可去曼谷或新加坡,不過要番大陸
啱喎 有客喺新加坡未見過
PM我問詳吧,始終throw away 係走灰色地帶

係咩意思
No show 問題,有機比人cancel miles & points,唔捉係人情,捉係道理

(UA有試過cancel)
窮撚表示上面堆野睇唔明
U fly / value alliance 啱你
隨時執架喎
上年買咗 ufly pass
到期之後不了 其實真係好辛苦
Value 唔會
HKT喺國泰冇上過銀油做cargo喎
講起儲里數
加航早前宣佈脫離aeroplan
唔知之後會點
最後用油仲多咗,因為無咗層油drag大咗,人哋有玩過嘅公司叫撚咗佢咪咁做,佢係都要
一定cx crew啦 2月堆機咪又係我地
Ka機cx crew就見過 briefing office 張野寫kaxxx但 cx crew list
Cathay city好多都cx 字頭架
惡晒FULL LOAD得勁, 保到SLIVER都算易UP. SLIVER己經有得入LOUNGE, 算係咁LA.
近年FD飛, 唔計POINT事少, 去到COUNTER先叫你補錢飛就

不過而家香港都有PAGE教人玩, 見一條光死一條.

不過BIZ ONEWORLD有QR/MH/UL做爛巿, CX玩OUTPORT轉機其實都有平ROUTE, 呢D CUE價值BIZ計其實唔算太高.
同埋保silver 又唔係好難,香港出發玩mh係KUL轉機都易玩,唔係CTU KMG出發大法都得,係香港是跳OW易過天星好多,本身傳CX退OW入星HX入OW,唔似台灣想跑邊間入邊間
其實香港玩*A都唔難, 只係HKG CX真係太高質. *A NETWORK大, 但唔係玩SERVICE. LH終於上年先叫做SO CALLED入到SKYTRAX.

至於CX入*A, 我幾時都話無乜可能. 策略上都無必要. 特別係同CA交差持股之後, 2邊玩晒, CX/KA本身係OW轉機都食左最大塊餅, 又壓得住JL. 跟本無可能無LALA走去*A, 送返OW塊餅俾JL同BA.
仲以為係由飛雞現場示範
其實都唔係咩新嘢
記得以前CX studio入面有個節目教你喺個位度做啲拉筋操
*A死忠表示 (NH SQ 死忠)

香港玩BR NH SQ TG AI UA 或者上SZX 玩ZH都方便,
不過咁,靚slot全在惡曬手,比我出門係HKG飛都係CX
如果係西式早餐就唔覺有咩唔同囉
商務蛋係人手炒,麵包靚啲
經濟蛋係機炒,普通麵包

商務早餐

特選經濟早餐

經濟早餐
胸姐著住 yoga pant

示意圖
[航空]連登飛機膠討論區3
https://lihkg.com/thread/546846/page/1?ref=web
[航空]連登飛機膠討論區3
https://lihkg.com/thread/546846/page/1?ref=web
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞