[航空]連登飛機膠討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
唔怕講埋NH/SQ LCC子公司都有肉食.

因航改777做 3-4-3, 因捲個D, 其實某程度上都係LCC化ECON D位, 拎返D餅稅.
坐過一次
個鬼佬問嘢
菇:I’m busy later ok?
鬼:
中間走廊
窗口丶中間死硬
利申187
上次坐桃仔前面條友投訴張凳向後唔到
岩岩check 15/4 JL736 787->767
不如開個LCC class算啦
有位裝貨好過裝你班乞衣啦
呢樣應該好快出現
CI要打日本線LCC出左隻fare只有hand carry,歐洲果堆AF、BA出左類似fare好耐
寄艙行李收費不限於LCC吧
國內線好多都係咁
因航未必敢第一個做
但對手做佢實跟
其實CI有la, 但只限平日同埋飛數量都係少.

本身做FSC. 開個LCC FARE CLASS等於賣少左機位, 除非本身LOADING好低, 唔係其實係倒貼. 同埋OVER HEAD COST一樣係到. 因航LOAD FACTOR本身唔低, 加上OPERATIONAL COST高, 所以搶唔到LCC塊餅.

結果只能EY統一COST DOWN增加PROFIT MARGIN, 又唔會得失班商務大帝. 最多機票淡季/LIGHT LOAD賣平返留客.

早2年LCC發圍係用低OP COST搶FSC豬頭骨/唔食個D線, 做大塊餅. FSC/FLAG CARRIER MODEL係食唔到呢一忽.

同時LCC又搶大HUB D豬頭骨SLOT, 再用低價吸客. EY PRICE SENSITIVE同時間唔值錢個D客又搶埋(個班以前局食貴飛). CX主要係要搶返呢部份客源.
同埋正路係調返轉, 即係上年CX/CI 加大行李QUOTA (變相減票價), 去拉返個班唔寄艙唔得既客坐返FSC (因為LCC寄艙要加錢).

唔寄艙個班無得搶, CX CI點平都做唔到LCC淨飛個價. 而且個班真正恴義上縮骨財主, 帳面上唔會係佢地身上賺到錢.
想問下Cathay pacific 同 emirates 整體邊個好d?
Btw business class
好慘
無得比較, 一間直航, 一間轉機.
hx好似話有手有腳都請
咪很年輕很mk囉
Training嗰個都係後生 但有d廚叉Crew對Ground好nice又真
但CX個班高級港女有時都幾惡頂
有時真係好矛盾 啲細port真係得LCC先做得到 但有時又唔想又逼又冇野食行李又就住就住咁辛苦 由其是同屋企人去果陣 唔通下下去羽田轉機咩
但KA證明咗呢種人真係撐唔起full service三四線 我覺得未來fsc嘅y class都係遲早變成LCC class
其實係HKG OPERATIONAL COST本身高.

同埋KA/CX本身做開PREIMUM SERVICE, 要做2-3線port, 一定要好似歐洲carrier咁放低身段做. 而最好就係開子公司, 但因航己經錯過左個timing. HX/UO完美地食左個餅. 而且CX亦都有份幫手整死JK HK. 呢HX/CX個唯一對手都無埋.
我又唔覺因航而家開 LCC 會太遲
LCC客大多都係 price sensitive
邊間平就坐邊間
佢咪好囉,起碼有得later,我試過坐hx想買免稅品
我:唔該我想買呢隻錶
菇:啊,我唔識呀,我新嚟ga,哈哈
經住就一個轉身走左
我真係當堂嚇一嚇,如果架機有咩事,我條命就喺佢手上​

話就話想屌打因航
但班前線質素真係
果次撘完冇下次
我:唔該我想開逃生門
菇:啊,我唔識呀,我新嚟ga,哈哈
西面但至少formal D
廚叉果班好casual 下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞