[航空]連登飛機膠討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
其實中東三寶硬件好係必然結果
因為佢地主要做轉機客
要同其他做直航嘅航空公司競爭
咁佢要吸引到人,就一係平過對家,一係軟硬件優勝
巴林有間gulf air 都係類似定位
以前有飛香港
後來硬件比唔上EK
越做越霉
都冇咩話必唔必然既 全部都係講錢

QR 我見佢每班機都有成兩三個鐘turnaround, 清潔做得幾好

再上星期坐星航 明顯星航硬件同機艙清潔被比下去
所以咪畀中東三寶搶咗好多生意囉
星航改唔到自己個定位,只有越做越豪華,個moon越來越大
佢最新嗰啲位其實都好正
問題係你新加坡成本平唔過人,佢冇獨特優勢
所以因航唔再玩呢套同人正面交鋒係有道理
最近亦都搭左法航,整體service麻麻。床ok,不過窄左d。野食幾fit。有得揀我會揀KLM,不過最衰KLM d時間好差,中午機夜晚先到荷蘭。法航係夜晚機,第二朝到,起碼無咁Jetlag。

星航好似係想追中東三寶 但真係完全追唔切
佢連堆a380都玩到殘殘舊舊 換機又唔夠人快 而家半天吊

QR 今次搭四程,部部機都未夠四年

國泰算聰明 明知冇得比 不如唔好比
其實我覺得中午機 去到夜晚時間幾好
係飛機好難訓得好 情願去到先訓

Btw 法航個mon 仲係4:3
搭得商務當然希望上機瞓到覺,如果唔係我買PEY算
啲食物咁日式嘅
意粉有香菇
頭盤有吞拿魚、茗荷
日本飛法國?
喺香港出發,我諗佢地應該分別唔大。
睇返新聞內容,波音係設廠做內裝/塗裝,同Airbus砌返架機好似係兩回事
其實咪五十步笑百步, 搬得多抄得多(所以C919勁抄巴士).
359 都係 Y 同PEY 都係收Y價
咁新加坡個位真係輸蝕啲 佢飛去歐洲都要經中東 轉機唔輸太多時間 所以好多都變哂price sensitive 加埋又去唔到美國

國泰而家都轉咗做印度/東南亞轉美洲澳洲客 而且香港本身O/D夠勁 咁自然冇SQ咁傷
其實新加坡啲物價咁貴
啲人唔會好似香港人咁去旅遊購物咩
好似係直接過馬拉新山. 其實星洲物價而家己經無香港咁貴
原來係咁,試過凌晨機正日check in,上機就後一日,無up 到
好耐以前聽過下喺Code sharing機嘅Flight number先係4個位number

但點解依家有D明明係得自己營運 個Flight number都係4位數嘅

定係我自己記錯左 3位數同4位數無必然關係
冇必然關係
不過好多時charter/加班機會加多個字頭
同埋國內regional flight唔夠number用先要4位數flight number
睇咩公司啫 UO就鳩編多
以QF做example:

1-400: International
400-1500: Domestic
>1500: Qantas Link
因航同龍仔都分得叫清楚 UO同大陸D航空公司都唔知點分
AC認數, 可以體驗地獄3-4-3 77W同772 lu.

利伸: 買左一set 台北價飛BOS食龍蝦

https://www.facebook.com/AirCanadaTaiwan/photos/a.260729517668793.1073741828.259542574454154/335521033522974/?type=3&theater

【香港飛往波士頓、華盛頓異常票價說明】

謝謝台灣旅客對於加拿大航空的關注與支持,
加拿大航空自2017年6月9日開航台北直飛溫哥華航線以來,秉持著創立80年來不變的服務熱忱,致力於提供台灣旅客更優質服務,以及輕鬆飛往加拿大與美國共超過120個航點的便利選擇,

關於2018年1月18日當天,官方網站所銷售之香港出發經加拿大轉機至美國波士頓與華盛頓兩航點之來回機票,
經調查後確認為作業異常、系統標示票價有誤,

凡於當日已依訂票流程完成付款之機票,加拿大航空皆將視為有效訂位,
價差成本將加拿大航空自行吸收,並提供國際航段兩件23公斤托運行李、機上餐點等相關服務,

在此提醒您,所有入境或經加拿大轉機之台灣籍旅客皆須預先完成eTA加拿大電子簽證(加幣7元),入境美國之旅客則需預先申辦ESTA (美金14元),
已完成訂票之旅客如有改票、轉機等相關問題,請洽詢下列專線:

☎ 加拿大航空 客服專線 080-909-9101
服務時間為每周一至周六 早上08:00至晚間18:00
☎ 加拿大航空台灣總代理 客服專線 02-2511-7799
服務時間為每周一至周五 早上09:00至晚間17:30

如有任何造成不便之處我們深感抱歉,
也在此預祝各位旅途愉快,期待很快有機會再次為您提供飛行服務。
NO#呢D間間唔同.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞