[航空]連登飛機膠討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
CX生日UPGRADE好似GREEN都會中. 唔使OVERBOOK.

不過我生日係超旺季, 未試過生日坐CX.

CX銀新制唔易儲, 又要得RUBY, 其他家有機會儲到GOLD/SAPPHIRE. 玩JAL就直接計數上埋JGC. 連埋SFC 2大聯盟半終身ELITE STATUS, 爽死.
玩Skyteam不如黎日本開張 Delta Gold AE啦
年費3萬YEN
直接送 Delta Gold Medallion (=Elite Plus)
一次都唔洗飛

https://www.americanexpress.com/jp/content/apps/digi/deltag/usual/index01.html?sourcecode=7IPAP02040&sourcecode1=7IPAP02050&CPID=100286619&AFFID=DELTA&date=20180201
有諗過拎唔拎埋JGC
但就算人在日本, 都唔搭JAL咁制...
就算講緊日本出發
JAL永遠比ANA貴一個碼唔知點解
剩係有次飛北京搭過JAL
香港load 個餐牛真係好鞋。反而溫哥華load 個餐牛都仲ok
好想試CX 個 F, 但Miles 有排儲。同有fd過CX個F 唔值俾多咁多Miles 換
生日 upgrade 係唔係一定要正日先中,早生日兩日飛有無機會?
True
F其實係感覺皇帝少少
都多個Caviar
碟靚D

下次都換J算
一定要正日, 前一日後一日都唔得
綠色頸帶撚留名
同埋行過F望下佢個位,同J個分別唔值咁多Miles

唔知點解之前坐LATAM redeem flight 竟然有Miles 送返,同要1.25倍左 跟埋有tier points
Y > J 有得訓 同無得訓既分別
J > F 都係有得訓
咁同行親友會唔會up 埋? 生日呢d 日子同老婆坐多。。。
Silver可以up 1個同行
可能Gold可以2個掛...

仲有睇運氣, 如果當日J都full booking
就連本人都無得up
有就bonus, 無就隨緣吧
法國Airbus請支那官員做ceo。

https://lihkg.com/t/535919/1?ref=android

LIHKG @ Android

坐OW都用LO.

不過講NETWORK *A 大太多, 有SFC又唔多坐JAL, 唔拎JAL都OK. JGC KEEP唔到?= SAPPHIRE, 無BA/IB/JL BONUS MILES就只係一張OW飯票.
支那Branch appoint一隻支那CEO花樽就算la. 保護費黎. 唔怪得airbus上年支那生意咁好.

不過支那短途都係B737霸權. 新個批機咪又係俾支那走緊數. 再講巴士有支那A380新單先算LA.
A380南航係唔係蝕到痴線?
雖則支那買機都係政治任務黎
南航買5架都牙痛咁樣
邊會再買
除非好似an225咁比埋草圖佢生產啦
留名等睇支那CEO偷AIRBUS機密DATA同BLUE PRINT
唔知, 支那D數真係唔知同無乜興趣知.

C929 C939
自煮燃發
其實波音有無係支那砌機? google 過好似無?
NH807 成田~曼谷

係咪剩太多所以要貼住recommend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞