[航空]連登飛機膠討論區2

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
因航飛芝加哥幾時先會換A350,坐長途機好想有得上下網
點解冇乜人去名古屋
冇嘢睇咩
去北陸情願大阪搭火車上
最多自駕
冇火車pass用
legoland太細
連台灣人都唔多去就已經知係伏啦
好似牛奶布甸蛋糕
玩北陸好想有小松入NGO出(或者掉轉)唔勢走回頭路
個次我坐OS都得條朱古力捧或者桔,再加杯野飲
我想要富山多D. CI有富山, 但用737飛. 想轉機平都唔得, 俾台灣團飛包晒.
富山(唔係殮房 )位置重好過小松
位處北陸正中間
而且係去立山黑部路線嘅起點
去金澤 白川鄉 高山
甚至東進去長野都係一程車搞掂
不過富山係ANA地頭
應該UO先有得諗
而家CX TPE-NGO時間唔差(BR無做、JL同CI時間都係就日本人,另CI有班早去午返但唔係日日有)都要cut,好明顯需求問題

其實NGO真係唔多野睇,主要係上北陸,本身已經比少關西同東京少遊客
北陸新幹線開左更加可以係東京入,唔再一定要係NGO入
而家都係HX同UO先咁積極開日本二線航點姐,CX/KA睇重商務、轉機同貨量,富山呢d邊會肯開定期

HIJ KA都收皮就知啦
我帶兩件褸 衫 褲 襪 遮 等日用品都18kg
JAL多得你龍仔唔少
好難唔寄wo....
等睇表演7kg handcarry去美加
唔帶GEAR 7KG去美加有咩乜題? 而且一般HAND CARRY都有10 KG. NOTEBOOK個細袋又分開計, HAND CARRY 10+~5 KG. 唔係去太長時間完全無乜題. 單純行李管理問題. 冬天你都話要厚衫, 其他季節實OK.

利伸: 試過
我帶兩件褸 衫 褲 襪 遮 等日用品都18kg

FAIL la. 2件放晒入gip死硬. 而且日用品實有液體, 咪玩la.
因航唔玩LCC, JASTER HK開唔到, 俾UO/HX玩晒個 香港個日本2線MARKET
中京圈商業活動其實唔太少嘅
如果唔係都吸引唔到NH開HKG-NGO
倒不如話台灣唔夠business pax CX台灣出發既JCL遠比HKG平

同埋台日航段喺LCC夾激下都差唔多收得皮
CI香港東南亞已經死剩條雅加達
相反CX頂到咁多年都算係咁
等到UO摺 因航即刻接辦 贏埋掌聲
富山係唔係出名難land 定我記錯左
UO叫企穩, 海航假賣盤都唔會一齊接. HX就話擴張大快者(跟本係洗錢買資產).
唔會囉
FSC做呢啲線冇肉食
叫因龍食左轉LCC有冇得諗,反正呢家好多FSC自己都開間LCC做,正好CX冇
前CEO話三跑起好前都唔會開LCC
HKG 無BAY位+位, 而來炒期油輸太多, 唔夠錢玩多間LCC.

因龍本身做支那/東南亞中短線, 本身都無輸, 無必要降格玩LCC. 同埋LCC本身係由OPERATION開始壓COST, 唔係話轉就轉. (變因龍件事本身就係REDUCE STRUCTURE 同OPS COST).

最重要係而家出手太遲, UO/HX(呢間仲仆街, LCC價FSC). 個餅俾人食晒先開始入LCC, 人地又要有HX無限黑錢, 管理保守D都唔會同你搏).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞