2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
高汁post 學野
其實調返轉
金仔先係最睇得通果個

宜家金仔已經成功令支那坐上北韓既戰車到
謀略上勁過佢老豆同呀爺
你要講風水咁迷信嘅話, 2018係強土年,土剋水, 金融股票業就係屬水
你要跟風水去投資嘅話最好買返房地產
我比較在意香港近排既國際曝光率極高,包括幫委國北韓洗黑錢,又拉左隻居港double agent,當然仲有肥平啦
仲有英國最近都幾大動作,對港政策可能會出現轉變了
你意思係對港政策向差方面發展?
依個可能性較低 香港一向都係強國既人質
你郁香港 強國一定唔會令你好受 正路都唔會搞香港
近年咁多香港接頭人郁 我覺得只係侵想話俾刁總知佢過左火
留名學野
lm
習仲係紅二代言人
我相信習本人會想做返當年毛鄧時既地位
宜家呢個位置對佢黎講極危險

樓主全部假設都係支那所有野一定要100%成功
全部都實現到咁太魔幻
有時唔係想唔想 而係佢一定要咁
如果佢2022退位 一放權好快就會俾人清算

再睇一野樣 回想當年係胡溫 習李上位既時候
官媒多少都會放風 幫定下一屆領導人洗塵
今次習家軍全部都係蛋散黎
胡春華陳敏爾之前俾人吹奏過既完全消失曬 聲氣都無
2022習近平90%一定連任 之後會點就真係無人知
花旗發表的報告指,碧桂園(02007.HK) -0.980 (-5.512%) 沽空 $10.60億; 比率 8.839% 公布「先舊後新」方式配股及發行可換股債券,分別募集10億美元及20億美元,認為對碧桂園屬不錯的交易。該行認為錯過了內房板塊這輪的升勢的歐美投資者興趣有所增加,特別是對碧桂園及萬科(02202.HK) -2.100 (-4.976%) 沽空 $7.27千萬; 比率 9.957% 均有較多資金流入,相信碧桂園可受惠投資者需求。

花旗指出,而是次配股價僅較前收市價折讓3.7%,而其可換股債券兌換期亦較短,換股價上有20%溢價,相信相關操作對碧桂園有利,但短期內或會抽走投資在行業內的資金,將適度緩和針對內房的投資情緒。

在財務影響上,該行指出計及配股及假設所有可換股債券均被轉換,將攤薄其2018及19年預測每股盈利5.2%及5.5%,預計到2018年底其資產負債比率將可降低20個百分點至大約42%,而可換股債券的轉換對淨資產價值(NAV)的影響則為中性。花旗維持碧桂園為其首選,主要基於其銷售及盈利表現有驚喜,重申「買入」評級,目標價17.82元。(el/u) (報價延遲最少十五分鐘。沽空資料截至 2018-01-17 16:25。)

想緊貼本地及環球財經資訊,即Like AASTOCKS Facebook專頁:
www.facebook.com/AAStocks.com.Limited/

阿思達克財經新聞
網址: www.aastocks.com

其實根本完全唔拉更
內房, 你話唔夠錢開發, 唔夠錢買地, 唔夠錢起, 要發人民債, 合情合理
發美元債券, 根本唔合理

但想深一層, 就好合理
碧桂園升左咁多, 而且可以拉高大市咁多, 造好個氣氛
高位發債先有人接
至於邊個炒上? 明顯係國家基金
之前Trump訪支果時兩邊曾經deal過金仔個核問題
Trump要支那令到朝鮮無核化,回報就係唔係貿易上搞你,唔開你波
宜家習寧願保金仔,都要食起貿易戰既代價
301 就擺到明係針緊支那,另外「通俄門」事件亦都迫到支那既間諜活動曬光

至於全球化,美國搞稅改似要為將來全球化倒退/收縮時做定一d緩沖
全球化某程度上係美國主導既全球跌序,當美國唔多想玩時,時間都差唔多
唔好指望支那會坐得上美國個位
一雞幾味
1.人民幣債息高,美債低
2.收攏美金回塘
3.長遠睇好人仔,未來賺埋匯兌
4.完成國家任務,有糖派,下幅地王賣比你
咁肥平咪坐緊
但佢似係不能為也
習既權,2022連任絕對不成問題
呢樣基本上係無容置疑

樓主既設想假設左共產黨係超人,咩都搞得掂,但事實唔會係咁
我信神棍
共產黨唔係超人, 但係臭閪支那種仲賤過豬
是差是好仍有變數
都係果樣,粒骰仲未轉定
神棍當習總係神人
呢方面真係有保留......
有變數係好事,雖然唔知好定壞,但香港再以目前既狀況落去,只會糜爛落去
唔清楚,但會有大變,但最起碼唔會好似以前咁放任中國借香港做任何事
2018對香港好關鍵,應該係為香港未來定調(係咪咁講?)既一年
難得一見正經post
Lm
d野好深
留名睇多幾次先消化到
樓主只係假設北水推高市場氣氛
尤其內房+內銀股 令到中國有得發債 靠債券通吸水姐
中短期而言我都好同意北水依一點

但你話債券通左之後 中國可以靠佢本身經濟實力長治久安 我都好有保留
尤其是港資+外資 甚至中資唔係傻仔 中國一出事 樹倒胡孫散 到時中國就萬劫不復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞