2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
好,講左咁耐,咁又關恆指,又關地方債,乜叉野事呀!?

假若大家睇到近呢幾年新增外匯儲備既變化,而家大陸要賺外匯,主力已經唔再係通過貿易去賺,而係通過大大小小既大陸銀行國企民企個體戶,去世界各地大舉美金債,靠呢部份既美金去支撐住大陸既外匯儲備。

咁既然要靠借錢,當然要形造個良好既氣氛,各位先會借得爽,借得豪氣嘛,要形造氣氛,當然少不免股樓要高升,大牛!而香港往往係呢D債券股票既主要發行地,所以我係到非常大膽假設:

今舖個牛市,係國家任務黎!

呢舖香港就威,本身係阿二,而家承接左呢個國家任務,即刻坐正做阿大

但講到呢到,關地方債乜事呢?

大家需要先認識一個事實,人民幣既發行,係建基於外匯儲備。中國要印幾多人民幣,大前題係自己個袋有幾多外匯,而由2008年到今日,中國大既印左咁多人民幣:

2008年:47.52萬億
2017年:167.68萬億

足足印多左3.52倍既銀紙出黎

而呢堆既"熱錢",再加埋美國果邊印出黎既"熱錢",只不過需要跌些少落黎香港,就足以炒到香港樓價:

但問題黎,近排大家都有睇過一個Post:
山東財困舉債達11000億
https://lihkg.com/thread/531007/page/1

其實唔止山東,好多省市而家都陸陸續續發生呢D問題,問題原因得一個,就係唔夠錢分,假若要夠錢分,大前題係要有更多既外匯,先可以憑呢D新增既外匯去印更多既銀紙,緩解燃眉之急,但上一段都有提及過,2017年個市咁牛,D外匯已經咁難賺,2018年個冚仲要大左,為左可以方便到大陸可以更易舉債,而家先落定時間囊:

1.債券通會火速上馬,盡量做到街邊師奶都有得買
2.為保賣債順利,個市係唔會大跌,呢個係關乎國運既硬指標
3.香港外匯儲備既投資,有機會已經比人攞左黎買中國國債
4.為左避免不穩因素影響發債市場,樓價絕對不會冧,之前林鄭都有直頭同記者講,佢從來都無唸過打壓樓價,佢只想增加供應

而家各位買股、買樓,買既唔應該仲存留係乜野技術分析,乜野獨家消息,而係對賭緊中國既國運,而中國既國運係緊緊咁扣住習近平一個人手上,所以要睇黎緊升定跌,不如搵下習近平個八字,睇下個流年盤仲實際。

大家幾時聽過Google, Facebook, Apple呢D公司,要發債券

fb 唔知
google 同 apple 都有發債券
係,呢一點我錯左,剛剛查過:
Google發過一次
Apple今年都發左次
你上年年頭唔撚講
而家升左咁撚多就咁多專家出黎馬後炮又繼續唱好
留名今晚睇
上年年頭,又點睇到2017年成年中資舉左咁多美金債呢?
等睇2018年尾插水
冇諗過呢個角度
值得留意學嘢
高質post冇人理

樓主點睇哩兩篇:

⋯⋯好,我們再來看另一組數據:截至2017年9月,中國的外債總額為16800億美元,與2016年末的14207億美元外債相比,9個月就增長了2593億美元的外債。而這些債務中的大部分,都是由政府和央行之外的機構平臺所籌借,說白了,就是商業銀行、央企國企和房企所借⋯⋯⋯⋯
https://m.secretchina.com/news/b5/2018/01/11/846312.html?code=b5

為何近期內中國政府密集地發布了一系列境外投資新政策呢?

原因之一在於,自2016年以來大規模、不平衡的對外投資活動,在人民幣匯率疲弱、外匯儲備快速縮水的背景下,引起了有關政府部門的警惕。

⋯⋯然而,2016年成為轉折點。當年,全球外商直接投資下降了2%,而中國對外直接投資卻整體同比增長了34.7%,非金融類對外直接投資更是增長了49.3%,並且債務工具投資是上年的4.6倍,創歷史極值。從行業上來看,部分行業對外直接投資異常強勁。例如,住宿和餐飲業對外直接投資同比增長了124.8%、文化、體育和娛樂業增長了121.4%、房地產業增長了95.8%。

如此大規模、不平衡的對外投資活動,尤其是在人民幣匯率疲弱、外匯儲備快速縮水的背景下,引起了我國政府的警惕。於是從2016年底開始,監管部門就開始加強對境外投資的真實性審查,明確表示要密切關注在房地產、酒店、影城、娛樂業、體育俱樂部等領域出現的非理性海外投資行為。在一系列臨時性措施的推進下,2017年1-11月,我國新增非金融類對外直接投資同比下降了33.5%,11月當月房地產業、體育和娛樂業對外投資沒有新增項目,非理性對外投資得到遏制⋯⋯

https://www.xcnnews.com/cj/2858092.html
高質,推
留明
高質
走資兩大頭馬

萬達2018年中上唔翻A股,佢份私有化要約賠息都賠到乾,我估萬達最後會上得成,但王生將要付出重大犧牲

海航連240億都無銀行借,衰到要搵新地借貴利

踩親共產黨,慘過死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞