2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
所以咪話民進黨會做返淺綠勢力
變做一個綠色保守政黨
咁深綠上左台後
下一步呢?
如何?
佢地深綠既政治取態,有助經濟發展?
好少人落搭
基本上都係強積金食哂
港人為國捐軀
被捐軀
唔係咁既意思
即係話未來搞經濟都係由班保守既淺綠搞

深綠要上台起碼要過十年時間
早三個月訓身700都可以輸錢
但邊個敢話佢地傻鳩?
講得都幾好笑
台灣經濟基本上由馬英九年代開始都已經係無乜良好勢頭
到依家蔡英文都一樣,講左十九幾萬年既產業轉型係台灣基本上係唔work
因為轉型要既成本實在太高,成功率又低,老細根本無動力去搞
所以你所講既,咩「呢一種政治取態 真心有助台灣經濟發展?」,用台灣人講法,根本係幹話
台灣係馬狗年代就不斷鼓勵台商過去中國大陸開廠,將本土工業外包哂過去中國,所以先會出現蔡英文話要有南向政策
你不斷質疑乜乜經濟發展,但台灣基本上已經係失去動力,因為佢經濟本身就唔係特別好
再者,台灣經濟一向唔係選舉最重要既議題,唔明你一直提「搵唔到錢,無數交,好快又要下台」係咩居心
基本上依家台灣再用政治取態去定論經濟發展速度就係on9之談,因為事實上台灣無資本去用政治取態定奪經濟發展
我建議你唔好再執著於深藍深綠淺藍淺綠對經濟發展有無幫助,因為根本係外圍經濟多過國內政黨輪替
當經濟繼續向下滑時,民眾感受到生活壓力加大,經濟既Factor就會越黎越重
藍、綠、深綠,我絕對無傾向,邊個捉到老鼠,就係好貓,邊個政黨可以為台灣人帶來確切既幸福,我就支持邊個
台灣經濟政策最大既問題,就係政治主導性太強,係好嚴重既二元對立意識,政治家要識玩經濟,就係要學Trump果種世界仔既Style,我可以同所有人做生意,包括中國,而且仲可以簽有史以來最大既Deal,但同時我亦唔會放棄對你既防備
再者,台灣福利軍事壓力太大,軍費佔GDP差唔多3%,而且年金退休金醫療呢D財政壓力,係壓夸台灣整個社會結構,咁搞到台灣稅率偏高,你估台商一直以來賺既錢少咩?佢地賺左錢就將錢放係外國既避稅天堂,唔回流台灣,而台灣既財政壓力就越黎越高,變相就入左個死循環
台灣呢一刻,係需要學Trump咁樣破局,先需要有個有決心夠狠既政治家,夠膽好似廢Obamacare咁,廢左D壓夸社會既福利制度,台灣要同大陸玩軍事競賽根本唔係出路,漫無方向既擴軍係全無意義,只有同大陸形成某種相互摧毀既平衡,先可以達至長治久安,台灣有咁多核電廠,佢要學日本變成準核武國家根本無難度,但台灣既領導人就一路為左所謂既道德高地,居然可以係呢方面全無建樹
最後就係玩減稅,學Trump咁,減稅既同時,要徵收海外利潤既額外稅,一手軟一手硬,夾富士康呢D台商既資金回流翻去台灣,再用佢地既資金當成二次QE,夾旺個經濟
無人講
都係由返保守淺綠做返
發展經濟本身就要用一班唔多正直既人
呢班人唔會咁易比大眾見到

English 本身都唔係TRUMP 果種大手大腳既人
佢要做既要做低哂潛藏係台灣既藍共 紅共暗流 資金流, 同時要修補社會撕裂
咁日後無論經濟點好點差, 都只會係綠黨下不斷走黎走去, 藍黨唔可能再翻身
首先,台灣經濟政治主導根本唔強,我上面已經講左,如果真係強就唔會搞到依家咁高不成低不就,例如半導體工業都係私人發展,之前政府連台積電新廠既土地都搞唔到俾佢,我唔知你點講到咩政治主導強

其次,咩二元對立意識都係搞笑,中國千方百計想借中資進駐去經濟侵略台灣,之前服貿已經係其中一個例子啦,仲未講中國成日講收復台灣,原來對自己有強烈武力侵略意圖既國家都唔應該對立,而且台灣仲要係弱勢個方

再者,你其實明唔明唔係所有國家都可以行美國個套市埸經濟?美國個種市埸經濟要規模夠大,影響力夠廣先做到,台灣有咩能力可以學到?台灣減完稅唔單止唔會吸引到海外台資回流,政府仲會即刻收唔夠水添呀,不過我認同你講既醫保軍公教福利都一定要大改,先可以停左個財政黑洞

再講軍事,台灣根本就無玩過軍事競賽,一路而黎都係以防空網同海岸防衛做重點訓練,我唔明你講既咩「漫無方向既擴軍」係咩黎,因為根本唔存在

同埋核力量唔係你講得咁輕鬆既野黎,先唔講以為台灣有試過研發核彈但係俾25仔報串俾美國而失敗告終,詳情可以search下張憲義,係美國介入之下被禁止研發,而唔係你所講咩道德高地

核電廠只係有低純度既uranium,唔代表可以出到核彈,核彈首先要要高純度uranium,仲有要大量離心機去做分離同濃縮先做到,並唔係你所講只要有核電廠就出到

順帶一提,個份所謂二千五百億美元既deal係笑話黎,基本上好多連意向計劃同memorandum都無簽,口頭上講都算係,有啲係中資在美企業賣野都當係deal既一部分
仲有,其實台灣經濟無論下唔下滑,都一定唔會輪到藍色政黨再上台
更大機會係有淺綠,或者新興政黨冒起
留名學野
老師又中!
美債由奔3跌到2.58
美股大升
中國M2同新增借貸靚
國家隊開始”窗口指導”要中資救A股
海航萬達恆大開始放風肯賣優質海外資產救現金流
中信開聲話全面支持海航
個Feel係去槓杆去到尾聲
今日原無意外會跑上
9點早市時段別偷懶
咁即係而家恒指跌完之後再上?
2018會係大牛市
呢個觀點我無改變過
你而家all in 股?
All in as always
愛巴諗為今之調整會去到幾時呢?

我認為三月中便會完結
Sorry I am recently in Hebei, I got very limited internet access here, even I go to hotel, I need to go police station to register first, then check in.

I even lost my Chinese typing here, I use Q9

As you see, adjustment end again, people now think trump just leverage his bargaining technique, it create wave for short term investment.

Please focus on Trump's twitter, it will tell you more
Okay. Thank you very much. I am appreciate your reply as you in Hebei.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞