2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
美國國債咁多一樣還得起
邊單?願聞其詳
難 d
希得拉已經試過一次
新世界大鑊了
高質 留名學野
想問下,依家依家買啲平價啲嘅二手居屋值唔值得入市?
留名學野
香港樓市,將會同北上深呢D城市越黎越Sync
香港已經Hook住大陸經濟,大家既Cycle會越黎越Sync
你信共產黨,你就買樓,越早買越好
你認為會支爆,你就等買左先好買
下一個會爆發經濟危機既地方,全世界都睇係中國
而家中國就用佢一己之力去扭轉呢個局面
因為扭唔到,就唔止支爆,習總都爆
其實如果無生錢入跟本扭轉唔到
A股今日都上
之前話,解決債務危機其中一個套路,就係債轉股
假若債換翻黎既股票,好似樂視咁,越跌越有,仲停埋牌,當然無人Yeah你
假若債換翻黎既股票,係會坐火箭,係咁升既,又大把人搶貨,債轉股就值錢好多
短債換長債,還債時間延長
人民幣匯價升,外債成本降
債轉股,股升比人搶,債務化成霧
一帶一路真正目的,根本唔係為左出口更多貨物,而係為左出口人民幣,今個月德、法、比利時、匈牙利呢4個歐盟國家,都宣佈納入人民幣做儲備貨幣,呢5年內,當人民幣為儲備貨幣既國家,由0爬到60個,一帶一路已經達到某程度習總想要既目的
成台大戲,越做落去,戲路就越浮出黎
咁就Keep住生錢,整個Money System越睇得深,越ON鳩
反而更明白Bitcoin既意義
但因為Bitcoin威脅性咁大,各家各派先出盡招數扼殺佢
Bitcoin selling point係有限供應嘛,就叫CBOT出期貨,一野將有限變無限
咁就開始推倒Bitcoin既骨牌
年尾已放棄股票, 基金轉晒債卷
公司債券?
A股今日都上
假若債換翻黎既股票,好似樂視咁,越跌越有,仲停埋牌,當然無人Yeah你
假若債換翻黎既股票,係會坐火箭,係咁升既,又大把人搶貨,債轉股就值錢好多
一帶一路真正目的,根本唔係為左出口更多貨物,而係為左出口人民幣,今個月德、法、比利時、匈牙利呢4個歐盟國家,都宣佈納入人民幣做儲備貨幣,呢5年內,當人民幣為儲備貨幣既國家,由0爬到60個,一帶一路已經達到某程度習總想要既目的

點解啲人明知係爛債轉成左股,都會入手呢啲垃圾股?唔通就係有得炒就唔理佢爆唔爆,大家繼續發夢自己呃自己,玩一個咁唔真實嘅數字遊戲?
恆大、融創債超級巨型
2017勁多鬼佬做空,最後全軍覆沒
次次供完股,發完債之後都爆上
佢地個Business Model就係有幾多借幾多,再搶地,再賣樓,賣樓玩埋傳銷制,將自己個銷售額迫上,借大錢,還大錢,賺大錢
點解呢個Model玩得起,因為共產黨Backing,呢兩個老闆超識撈,緊貼政府方向,咪風生水氣
A股今日都上

點解啲人明知係爛債轉成左股,都會入手呢啲垃圾股?唔通就係有得炒就唔理佢爆唔爆,大家繼續發夢自己呃自己,玩一個咁唔真實嘅數字遊戲?
恆大、融創債超級巨型
2017勁多鬼佬做空,最後全軍覆沒
次次供完股,發完債之後都爆上
佢地個Business Model就係有幾多借幾多,再搶地,再賣樓,賣樓玩埋傳銷制,將自己個銷售額迫上,借大錢,還大錢,賺大錢
點解呢個Model玩得起,因為共產黨Backing,呢兩個老闆超識撈,緊貼政府方向,咪風生水氣

即係將啲債轉架係中共身上,睇死中共會因為保住政權而不惜一切同佢地玩埋呢個音樂椅遊戲,咁即係透支同綁死晒國民嘅資產,令國民就算明知上左賊啓,都要同流合污,唔比隻賊船沉?
佢都訓係醫院啦
只要係投資係國內,國家幾多都借,幾多都撐
如恆大,融創
因為所有都受國家控制著

但令阿爺唔happy既,印出來既錢,多多都fing 係國外既唔受中央控制既,阿爺就要佢仆街,如萬達,海航
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞