2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
無計
由中國條鳩插落香港個闣個刻開始
佢要中出你定惹愛滋都好,香港都係硬食
其實真係玩到好怪
買左唔俾賣,扣住左舊錢
債換股,隻股唔升/唔俾賣,又扣住舊錢
咁無流動資金點算?中央再借俾你
借左還唔到點算?債冚債、債換股
拖到2036都係負資產點算?定向爆破、解決債權人

但講到最後都係搵唔返果舊錢,因為一切都係借上借,冚上冚,只係唔爆出黎
急升冇好嘢
睇返15年早洩咁款
咁姐係將人民嘅絕大部份收入 lock 實哂係國庫度
出去賺其他國家錢翻嚟就得
拎去其他國家洗就唔得
每個人工就照翻
出糧除基本需要所有閒錢收歸國有(還債)
邊個玩唔掂就去死

現代嘅文明化奴隸制度
終極方案係:

2020-2022年:
中國用絕對軍事/經濟優勢,迫使美日韓放棄對統一台灣作出干預,再迫使台灣領導人同中國開展兩岸和平統一既談判軌道

2022年:
和平統一有進展,習近平立下大功,憑功勞博連任

2030年:
中國GDP總量超過美國,經濟話事權開始落入中國手,並展開人民幣國際化既道路,國際化成功,人民幣輸出世界,債務問題輸出世界就解決啦

2030年後:
人民幣成功國際化,香港正式變成打飛機射完精果舊廁紙,用完即棄,食住個勢強行結匯,將港幣變成人民幣,仲食埋舊外匯儲備

債務問題都只不過係拉長多十幾廿年,就可以解決到 (無意外既話),所以而家共產黨就出盡招數維穩

既然香港都係剩翻10幾年貨仔,就盡力有幾多搵幾多,搵夠就移民吧
台灣已經唔係國民黨揸旗
即使美國棄,日本都唔會棄台灣
國進民退加強版
人民分分鐘食都唔夠食
劇本寫得再好都無用,美國先係背後電影投資人
要美國放棄台灣已經係癡人說夢,而家唔係1936年,台灣命運唔會好似同蘇台德地區咁,你想美國隻眼開隻眼閉,除非你d武器有美國個級數
感覺上,中國、台灣、日本、韓國、北韓、美國,都唔會有人想出手

大家經濟太過Sticky,互相依賴

但出下口術,做下威嚇性野,就必須品黎

民進黨揸唔到下屆旗,蔡英文支持度太低
無人會打仗,全部都係得把口

中國唔需要實質統一台灣,只需要台灣肯傾,有個進度,習近平就已經交到數,功勞已立,連位可望

台灣唔需要真心同中國傾,只需要扮肯傾,攞翻中國D油水,重建翻大落後既經濟,進度幾慢都無人理

美國唔需要真係出兵,只需要出把口,Keep住賣D貴價武器比台灣,橫掂台灣D錢只不過係大陸過黎,變相D錢由大陸個袋流向美國個袋,支助台灣買武器抗衡翻大陸就OK,仲有要錢搵

去到最後無實質Action,用無了期既外交游戲,消化民眾既Expectation,政治家唔需要交實貨,民眾收期票都會支持佢地連任

你都on9 有咩大威脅得過島鏈被破
國家唔需要低端人口

其實債冚債唔係問題,你最終還得到、而個過程中又唔使犧牲企業生產力就ok
但而家中共係不斷蝕緊生產力去拖債/還債,將好多中小企變成殭屍企,殭屍廠,靠玩財技真係可以頂到千秋萬世??
唔會真係破

去到最後,會完全地維持原狀

習近平既真實目的,唔係去統戰台灣,而係點樣另到佢下面既13億愚民心甘命底咁比佢撚
呢個唔係最大問題 最大問題係外債
債是沒有問題的

債是Leverage,美國債夠多,做到世界第一,就無人夠膽Challenge你

你睇下D公司,發展得快,上位勁果D,一係勁易Leverage到勁多債,一係勁易Draw到VC

呢一刻,高債務已經又弱項,變成優點
真係得佢咁仆街先諗到
唔係得佢諗到
係得佢做到就真
咁都要支那做到美國個層次先得
美國欠債再多,世界都係要用美元結算,石油國都係要睇美國頭,再之後先到軍事力量,所以無國家會特別擔心佢還款能力

支那欠債如果還唔到,即刻俾人凍結外國資金
唔係民進黨渣旗都好
幾撚時輪到國民黨
雖然係好殘酷
但事實上中國有十幾億唔識反嘅奴隸做國家機器
要玩經濟大陸實可以玩得變態好多

美國佬繼續同中共玩落去 只會愈養愈肥中共
我覺得其實中共一開始開放嘅時候
成功只係需要贏到個經濟起動力
之後只需要用一切方法維持現狀
然後慢慢陰乾其他國家

依家中共呢個賤人愈嚟愈肥
只怪美國醒得太遲
依家除左用武力或其他手段
去制造破壞到中國內部穩定嘅混亂之外

美國 甚至乎成個世界只可以眼白白睇住呢個肥仔一日肥過一日咁奸笑
想問下樓主股票既知識到底係點學返黎
20歲仔想了解多d 股票野 但覺得無從入手
有無巴打可以比d 建議我
炒高香港先可以大割毛啦
2015-6月果時,大陸割左一次國內
今次就香港,
果時大陸係2014-9月2300
炒到6月4600,一棍返3000.
即使蔡英文做到去下屆, 國民黨都已經無番生既可能

宜家各國都係互相利用緊, 但重新填裝武裝已成定局
武裝越多, 擦槍走火既風險越大
不嬲香港一路都有呢樣野,要搞一早搞左19,87
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞