2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
詳見大蕭條
邊邊傷 d ? 香港會有幾傷?
交唔到貨到時CBOT爆
又係出事
以前都試過禁金銀,使橫手改期交所規矩逼到亨特巴打破產
但金銀未一樣全球流通
亨特巴打未試過不停用實物交易逼到交易所就爆煲
因為佢睇穿有限供應但佢靠不停借貸所以一比人加按金先收巴
家下首富都可以用現金掃起銀巿所有沽盤再實貨交收
逼死期交所
幾時爆 爆幾大鑊要問黃大仙
忙緊脫歐之後嘅部處,英國先係大棋手
兜咁大個圈講風水
萬達:
賤價賣14%股份比騰訊、蘇寧、京東、融創
按2016年7月20日市值計,14% = HK$302億
現時收購價 = HK$408億
呢段時間恒大升5倍,萬科升2.3倍,碧桂園升5.6倍
就算按最低既萬科黎Compare,即係而家騰訊、蘇寧、京東、融創用左408億,去買價值694億至1691億既股份
呢個世界仲有乜野買賣正過咁,擺明係壓住黎搶,你唔賣,就唔比萬達上市,等佢違反當年既私有化要約,要賠重息
海航:
賤賣千億資產還債,7間上市公司為左保住唔好比債權人斬倉,全部停牌
地方債問題又解決一大部份
王建林就唔扺可憐架啦
不過光天化日咁搶法真是
買股票買呢幾隻同巴巴真是冇死
起碼人地而家企啱邊先
完全睇唔明,點解騰訊明明買左隻好野翻黎,股價係唔識升
抖下先姐
上次順豐單野同馬雲鬥完
之後騰訊竟然比官媒搞 又荼毒兒童又盛
大陸啲野真是好撚好睇

一有呢類post就即刻見頂
有幾多傻鳩睇完呢個post訓身買牛
咁請問你有咩高見?
美股搞成咁,星期一熊既機會好大
大牛市
我從來唔鼓厲買牛熊
牛熊可以輸到歸0,而且仲有得比莊家大戶殺牛熊,就算個大勢係正確,比莊家大戶技術性操作,你都可以乜都無
買正股,有震動你最多咪坐下浪,EQ頂唔順,浪大少少就拋貨,呢個係你對自己既眼光同埋分析無信心,做盲流,人地講乜Number你就買乜Number,只係賭仔心態。
假若你對整個形勢,基本面,有準確而全面既認識,而對自己既眼光有信心既話,何需怕?Mass Market既解讀永遠都係慢半拍,因為盲流同不理性既人係大多數,但價值只會遲到,唔會無到
我都知新年前會有大調整,之前同而家都不斷睇位吐緊貨,有信心會升既,咪趁過年前調整撈一撈,等過年後上,無信心既咪等過完年再講囉
美匯係共和黨統治下大勢向下跌,已經對充左加息因素,而且呢個美匯跌市,係政策大方向黎,而家美金要萬劍歸宗,回流美國,美匯就會壓低D,等D外國資金可以換多D美金,先有誘因吸引好似Gay Cock呢D人將美金匯翻美國
美匯跌市,大市通漲,股樓可以走得甩?
觀乎各位所講既環球局勢
從經濟面睇我就唔熟,但似乎趨向各位要自求多福,先確保有生存既本錢

美國行動多左,新聞講既都只係已成定局既事
到底水底下仲有幾多野未知呢?

韓國雖然文左膠誤事,但日、台、東南亞既島鏈戰略依然奏效,想郁台灣?佢做唔到,而家只係台灣政客、既得利益者被收買,想內部瓦解。但我認為功效不大
台灣已被瓦解
本身民進黨係Back草根/勞工
但因為勞改,民進黨本身已經同呢D基本盤缺裂
台灣下一步係點,真係完全唔見
台灣既政黨係到換緊位

以往國民黨坐既位會比淺綠政黨取代
以往民進黨既位比深綠政黨取代

基本上可確認國民黨/統共勢力難以上位
仲有年輕世代既崛起
台灣年青人有大規模既仇老人政治熱潮
佢地早就受夠廢中老權貴講幹話
呢點好過日本既老人政治
但呢一種政治取態
真心有助台灣經濟發展?
政治講資本,資本就係經濟,經濟就係要賺錢搵銀
Trump夠黑人憎,但慘在佢真係搵到錢
而家台灣係咁換勢力,但無一個係搵到錢,就算執到政,搵唔到錢,無數交,好快又要下台,換第二個
仇老香港都巳經開始,血都唔想捐畀啲老嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞