2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
神棍既預測有往績(文革1.0)支持
同埋神棍既中心思想係習總既對手臭閪支那種太廢
牛3 集資抽水 根本好常見
咁驚訝做咩 次次牛市尾聲都係咁架啦

發債都可以好多用途
其一係減低債務比率
例如 而家內房 大吃小
唔搞融資做大自己去拎多d 地
幾年後唔輪到你玩
學到唔少
諗緊如果照樓主推測發展, 自己要點做先可以賺一筆或者減低損失
最重要係點關我事
買貴好多應該係同緊made in china比
貴左其實問題未必咁大,只要有新經濟增長動力就得
收入增長多過物價上漲就得
同埋工業4 既時代,成本會唔會大增就有少少疑問
問掛: 駛唔駛轉晒啲錢做美金/外匯?
北水呢點我都同意,但唔覺得可以做到咁完美
環球股市都係牛市,新興市場,歐美,亞洲,
唔係得香港升

宜家係炒緊未來全球經濟增長,中美貿易 到一帶一路
神棍既預測我有睇過,包括佢仲未用神棍個名時,係Forum既內容我都有致睇過
我信佢係有睇法,亦有消息通道,但神棍既問題係佢認為自己連國際局勢都瞭如指掌,呢方面我好有保留。而國際局勢又會對中國有相互影響,所以參考一下係唔錯,可以改變港人主流睇大陸果種角度。
唔關事
國際聚焦點近期有兩大點,一個就係香港既三權崩壞,例如gphone坐監,岩岩放出黎又再坐之類
另一種就係對美國利益既損害,例如幫被制裁既國家逃避制裁,白手套,間諜之類
淨係咁樣已經證明香港係會對美國國家安全同利益有害,仲未計佢有條香港關係法未郁
你話美國咁樣只係旨在警告中國,唔係講唔通,但係完全無咁既必要
嗒嗲講句,你既強積金處理好已經可以減低損失
主動投資都係第二步
得大英祖國仲係到傻下傻下咁
強姦金可以轉哂去歐美股票基金
收益高,風險比起港股基金已經低好多
今年美股表現應該會好過大中華基金唔少
DJI創新高,A股都係3300-3400到發毛....
但我對佢支那內部個種路線係幾認同
包括樓會不斷升,物價都會,可以一世做奴隸
有brexit要deal呀
政局又唔係咁穩定,俾少少耐性啦
同你睇既調返轉,宜家到粒骰仲轉定之間既時間會係香港最危險既時間
無論點樣都好,糜爛落去近乎必然
只係睇結局過後有無人有能力收捨殘局

宜家香港極需要新既「既定事實」,係有別於以往既觀念
如果係粒骰轉定前都仲未搵到新既支點,咁香港可能從此消失
講起豬民,就諗起呢張圖
Lm
搭單問

強姦金用邊間好?
我公司用fidelity買,但好似唔多歐美野選擇
好多都係香港/大中華/亞太 products

共產黨的確可以玩死班支那賤民
但一對其他對手就未必咁全能

呢點我信呀姨多少少
樓市股市回報好就會少資金入債市.

拎幾個已發生既事夾硬拉埋黎講.
其實起碼粒骰轉仲存在開好既一面既可能性
自己睇法係開好既一面,就係中國會較無約束。
事實上,香港仲有利用價值,中國先仲未撕開最後既一層皮,當事實上中國在岸金融中心失效而要依靠香港果陣,香港仲會有一層殼係到。中國愈封閉就愈需要留一個窗口,完全赤化香港或者取消一國兩制,對中國嚟講只係多咗1100平方公里既地,無乜實際意義。
比較管理費,比較下你想轉去既基金同其他同類型既表現點樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞