2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
樓市應該比較安全嘅 始終個market 無玩好多咩subprime mortgage 篤手指去借錢買樓,唔會話還唔到搞到成個economy 一鍋熟(希望)
但係stock 果part 唔敢講 如果樓主講嘅野中嘅話咁終國同我地就好快可以收皮了
..... 話日前Hawaii 單Missile alert好可能係嘢!

補充:日媒同樣錯報,幾分鐘就correct番!
樓市無subprime mortgage?
果d發展商借埋首期比你o既plan係咩o黎?
咪果隻上, 之後瘋狂發債搵人接, 完成國家任務
其他唔關事, 梗係唔洗造上
見5號仔打穿80蚊 廿幾億北水接晒十年蟹貨個下 已經可以確認係國家任務
最近新華社出左第二批禁用詞
禁用 「一帶一路戰略」,要用「一帶一路倡議」
http://app.kaixian.tv/gd/2018/0116/102775_11.html
目前樓市仲係用家為主 投資屬少數 而且三代資金入市己成常態
雖然收入供款比率高 但基本上要動搖到經濟結構 先會推得跌用家市
所以要樓市爆 同mortgage無直接關係
反而至少要股市真係爆 令香港經濟環境有重創
仲要有部份用家要俾埋老頭阿爺份身家都供唔掂 先會有可能跌
其實好多人一開二, 早5年買, 跌10%絕對無影響, 升都升左1倍
但今年買個D, 樓都未收, 就跌10%係好撚大件事
同股一樣, 愈高位入市就愈危險
國家任務, 當然資金只炒特定目標
其實好明顯

騰訊, 大把錢, 根本唔需要發債, 好明顯是國家任務
內房果堆應該都係
同意
美國對中國既是敵人, 既是朋友
無中國, 點樣賣iphone 比強國人賺錢
無中國, 點樣有平價勞工組裝iphone, 提升利潤
都係拎最大利益為主

反而金仔睇唔通, 可能浸浸已經同軍火商傾好數, 差一件自編自導既事發生姐
其實鬼佬會唔會買佢D債?
香港有禁售期
你負資產只能硬食 燒錢出蝕本貨唔合付人性
3年甚至可能足以令你回本
所以短期跌市唔會動搖到樓市
除非有日正苦取消禁售期
既是良藥, 既是毒藥
一方面逼你點都要頂著唔賣過寒冬
低如果個班真係要蝕賣無啦啦要比多15%
Lm
果d所謂呼吸plan其實好高風險,銀行,發展商齊齊call loan就玩完
仲意為自己睇緊知乎d 外匯post
呢個係一個trend黎,唔係話一開波就即刻開火架嘛
但現實就係美國已經開始係輿論方面造勢,大學收中國捐款都唔知收左幾多年,但點解呢個時候先開始慢慢爆呢啲新聞
仲未計依家連中國製既軍用,通訊用品都開始抵制,你有咩機會會見到有國會議員會做到咁出面
依家已經有bill話要bar中國通訊行業既企業進入美國市埸,包括流動網絡供應商同通訊設備供應商

講起侵侵,退出tpp其實對美國黎講更容易打擊中國
侵侵一開始就係想想多邊協議收窄哂做雙邊,咁樣對美國簽訂既協議更加有利,而且都可以規避到好多wto既規定,你見佢最新連nafta都想quit埋,再由頭傾過
口講所謂貿易逆差問題,但到目前為止所做既已經遠遠超過所謂收窄貿易逆差
開始左301條款已經係講俾你知,美國已經準備好武器準備開波
通常新聞報得出黎,咁其他既都會慢慢咁行動,因為曬左光
呢排美國都多左針對香港既新聞,先有肥平,北韓油船,老董個基金會都開始有人釘
Trump份 security strategy 唔係9吹
有tpp 同無tpp 差異唔大,只係盟主同霸主既分別
宜家係各家自掃門前雪既階段,國家為自保,最終國際協議將會土邦瓦解,一個個區域強權上位
對支那 呢種搭全球化便車既國家打擊反而係最大
而家只能自求多福
自己能做既
強迫金轉晒歐美
唔好買果D乜債物債

至於有狗官用香港外匯儲備買, 阻唔到
有廢老買, 買什麼國債, 都由佢
有外資傻仔接貨, 亦都阻唔到
仲有,好撚多老野按左自己層樓,去幫下一代供另一層
呢種按上按一爆上黎真係唔知有幾大威力
無之前08果次咁癲嘛 話就話人類總是犯同樣嘅錯 但係唔會再好似之前咁狂借 加上而家interest rate 無話好似果次咁低 所以應該穩過股市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞