2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
或者咁講, 每邊都有想破局既人存在
美國想係貿易上拎返主導權
支那果邊明白過左呢段時間後 支那收番台灣既可能性不斷收細

唔好咁淡定
侵侵係香港比新世界搵笨過
如果係國內債既, 開機印錢還就得
只要黨捉實 進出口既貿易, 由黨包辦哂就得
政府一樣有外匯收入

苦既只會係賤民
手上既公仔紙價值愈黎愈低
到其時會食通天
留名
只要賤民唔覺得自己慘,咁就唔慘
香港供30年樓果班人,慘唔慘?
大家望住層樓升值,大家供得高興,何來慘?
Mental Perception好容易Manipulate
將來VR/AR既功能進一步強化,大家直頭可以通過Neural Network入去個新世界
現實世界資產有限,VR世界資產係Unlimit
話唔定下個世代D人,係追求緊呢D Virtual Asset呢?又可以再玩過
最重要大家高興就得
Ching你呢個消息真係好重要
而家中美關係咁重要
新世界系既股票係唔應該掂
當權者當然明白
但你打開快手,我咁講支那既蠢人係起碼佔支那總人口超過一半
只要呢堆蠢人覺得OK,咪OK
收唔收得翻根本不是重點
Matrix

BTW, 香港同支那難對比少少
支那仲可以用房產稅向班有樓人仕開刀
香港就唔知會唔會咁行, 但若港共有意強搶民產, 咁就會行
重新武裝只不過一個借口去將錢移落去軍火商個袋到
而軍火商再冠名贊助翻D政客
東亞係唔會打得成仗架
以前全球化邊有今日咁勁
富國打仗絕對係傷敵100自損1000既游戲
或者咁講, 我覺得習近平/佢身邊某部份既人係你講既 "蠢人"
按翻呢個比例
應該港女要炒上去5萬點,再比人一棍打翻落3萬幾點?
我唔叻
呢到大把高手
我只係鳩Up
東亞打唔打得成仲係未知之數
美國多左膠嘛
左膠誤國
美金勁,唔係只在於石油需用美金結算
而係美國控制左石油呢個能源來源
美金定價權,係在於佢對能源既攏斷
某程度上,Elon Musk係倒美國米
假若人類能大規模放棄石油
美國對能源既控制唔再係咁絕對
係會打擊美元地位
而家大陸成Q日話彎道超車
佢地就最希望可以發展出大規模取代石油既能源模式
攞翻能源既主導權
再用呢個主導構去建構人民幣既地位
煤既時代,英國話事,因為英國有大量煤礦
石油既時代,開始轉由美國話事,美國二戰贏,係純粹能源上遠勝軸心國
我買絕對打唔成
重注
講開又講
假若係睇好打唔成仗,應該係要訓韓國股市
假若係睇好打得成仗,應該係要訓韓股熊
可惜就算真係有新能源,都一定唔會係由支那發明or控制
歐美一直都有研究新能源,而且無論核融合定係頁岩油暫時都係美國領先緊,支那?繼續買俄佬貴價天然氣啦
今年個天然氣荒
係人為做出黎既

我初時都奇怪
又話氣荒?
點解D氣股唔升
氣荒係因為供氣設施未起好
唔係呀
係因為有班人故意Hold貨
D氣擠牙膏式賣
扮有氣荒
之後夾高個價
同香港樓一撚樣
之後中共知道咁會凍死人
下令中石油同中石化
開足Turbo用平價直接同用家供氣
咁之前高價入貨Hold貨果堆地區天然氣公司
夾爆哂
輸左700億
有D 地方用番燒煤取暖WO
係,果D地方用翻煤,因為地方天然氣公司玩野唔供貨嘛
係因為有D支那人,為左錢,凍死人都不所惜!
正仆街支那
經濟手段解決唔到到時可以靠武力解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞