2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
睇哂,而家重貨中。純跟勢炒
留名再睇
話事話上海國際版去左邊
不明覺厲
天涯有人計過唔止
應該去到3-4000億美金流失
流失幾多,已經唔再係重點

第一期任務,發行美金債任務已完成到位,人民幣重拾升軌,Offset特朗普稅改既美金回流潮

第二期任務,應該係"錢"源歸邊,一係返大陸,一係去美國,其它地方無力量抗衡呢兩個經濟體,被抽乾,準備迎接下一波既資產升值吧

2017年,更顯得國際化中國無一個城市係香港水平

所謂國際化,其實係指抽水能力

自貿區大陸無咩?上海、天津、福建、廣東、遼寧、浙江、河南、湖北、重慶、四川、陝西總共11個自貿區,理論上香港做既野,佢地都取代到

但問題係,你試下揀其中一個地區發美金債,睇下有無香港咁好散貨?

始終游資吸引力唔夠班就係唔夠班,外資游資怕呢D地方個賭場會割禾青劏客,香港呢個場起碼想唔玩可以唔玩,隨時抽身走

賭仔自然會識得揀賭場黎玩

香港有本事可以做到呢一點,講白D,唔關乜鳩野法治事,香港都唔係乜野好野

純粹因為聯繫匯率,自由貨幣政策,而佢地既基石就係香港外匯儲備

而家香港對中國既價值,就係吸水吸水吸水

香港資產絕對會因此受惠而升值,起碼直至到第二期國家任務都完成,中國外匯儲備去到穩定水平,有條件搞人民幣國際化,可以Bypass香港,直接吸水

一日上面果件事未達成,一日香港都有佢既價值

總結呢兩日既Logic:
1. 重美金債既公司,越重債,越有得升
2. 幫中國吸水既財金機構
3. 港樓

點會唔關法治事
你上面講個堆點解鬼佬會信香港係玩得過
至少一個法治既環境令佢地有保障先
老共係大陸開呢D會唔會有人信先得架
咁係咪要拿拿聲開始炒美股保平安
美股
港女
兩者都平安
咁其實係咪姐係代表香港係大陸開俾世界嘅賭廳
係香港贏個 d 錢就車番大陸金庫鎖起

無事嘅時候香港就風生水起
一有咩事即刻仆直 風險落哂嚟我地度?
咁如果大陸房地產市場收皮
d 人還唔到錢 好似97咁負支產
大陸就仆直?
用放貸黎印錢,咪即係同美金一樣
支那房價如果唔係地震海嘯世界大戰應該都唔會跌,咁即係無撚敵??
You are damn right

中國好,香港好
中國仆街,香港仆到無底洞

點會還唔到錢

1. 短債轉長債
2. 債轉股
3. 美金債冚人民幣債 (美金債息低,人民幣債息高,單單套息同匯率都已贏)
4. M2唔再單靠外匯儲備,與美國用Credit黎M2
5. 定向爆破 (樂視,錢寶,E租寶)
6. 解決債權人

可以咁講
限購,限售
你買左,想賣都賣唔到
無成交,你點樣跌到?
仲絕過CY D辣招
佢係咁升無調整你先驚
回一回再升翻,咁先有力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞