2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
除左外儲之外,如果有辦法殺埋港人多年積畜。夠共產黨頂多十幾廿年唔爆。
外匯儲備,唔係自己控制
強迫金,可以自己控制
自己銀行存款,可以自己控制
唔買強國國債,可以自己控制
銀行業借錢比強國,唔係自己控制

只能講句,人地既事無法控制
只能控制自己既
支爆前必先港爆,香港先做替死鬼,呢個係必然
邊使新債
解決左個債權人咪得
拿,理論上稅改完之後政府收少左既稅會去返國民手上
收入同消費力正常會多左既

當然實際做到出黎會點就另一個問題
幾時爆,等緊機會一百萬掃十間君臨天下
支那都走回頭路搞返文革啦,無咩係唔可能
人類文明歷史不嬲都係向前行3步,向後行2.5步
講緊神仙,我諗
有五毛亂入
Twitter search"變態香蕉"
哩樣都覺
話打台仔似有唔掂時發爛渣既用意
即當係外交籌碼
會唔會又係華夏正道啲friend
華夏正道唔會話臭閪支那賤種係豬掛
支爆 = 港爆
仲認為支爆,香港可以獨善其身,係好無遠見
香港已經緊緊Hooked住大陸
而家大陸咁既Situation,先係對香港利益最大化
因為佢要借香港呢個Platform吸外匯,唔能夠死
作為香港人,應該好好思考下,點樣利用呢個機會發達
華夏正道比人拉鳩左啦
終極死法係
港幣強制結匯成人民幣
終於追晒

個人認為,美國唔係想令全球化退潮,而係要做好準備預防下一輪沖擊,因為過去十幾年來果種唇齒相依既關係令美國好多大動作都做唔到,但風險又要同全世界攤分,條數計落無好處,所以侵侵而家逐步行去保護主義,企業回流,減聯合國經費,收緊移民,全部都係為左減低未來一旦出現危機時既負面影響,至於點解突然會有哩種打算,其實未必關支那事,反而係幾年前歐豬經濟危機令美國覺醒

美國想係全球化之中抽身,最大阻礙就係支那,因為中美貿易係過去廿年已經高度融合,哩樣野五毛都成日吹噓,於是乎而家你見到美國好似成日針對支那咁,其實講到尾就係想離婚
唔出口術,平唔到國會班人
出下口術,買下人仔,中國又有大Deal落
地球村嘛
咁真心Pure要發債
仲乜唔發人仔債,要發美金債呢?
Tell me why?
華夏陰道只不過又係一條千錯萬錯, 皇帝無錯既臭閪支那賤種,根本死有餘辜

我覺得神棍係19才子既加强版, 佢都係覺得問題出係支那民族度。所以覺反對阿姨既大洪水後會有諸夏既希望

從歷史上睇神棍又啱喎, 支那楚漢相爭, 魏晉南北朝, 五代十六國, 元未民變, 明未民變咁多次大洪水之後有諸夏咩?
Trump唔想,但Trump身邊既人會想分手
簡單講就係重整全球化跌序
但重整前,總會有段時間係退潮

而且到底應改成點,都仲係未知之數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞