2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
中國係全世界獨一無二既國家控制既資本主義
唔會咁易支爆,所有野都係國家控制,可以有序咁左手交右手,左債填右債

但香港係自由資金進出既資本主義,每當就煲爆前,領導央企就一早收晒風已經散晒貨,係啲小市民背後仲以為咩事都無,隨時股樓大跌,中共仲容易從港資手上低價買入香港資產
中國我睇好,香港就唔多睇好
你睇啲地產股,完全唔跟今次大市升,但個市回調就有佢份
照樓主咁睇,反而更要大手入市
三四月就放撚晒佢等食花生
睇佢有無得無限連任好過,如果佢學到普京咁,共產黨可能仲有排玩
但如果佢連任有人睇唔過眼…
仲有六年 ,冇運嘅意思係樓都爆?
留明學野
想問下 如果佢依家靠中債填到數 幾年後筆錢係邊還番
留名

我只好奇如果去到連香港資金都非理性購入國債
咁樣唔對中國黎講更危險咩?
大戶有充足資金流 但散戶賺左就放 心理質素差
反而會令個市急升後爆破 而且國債從此收皮
有咩方法可以令到習總既債卷變到類似有藍籌既持久力?
拉下台都事小分分鐘冇命
香港人會爆
被洗牌
二等公民
債券賣夠數就夠鐘收隊
有無地方睇到債券銷情
Lm
已重倉啦
睇唔過眼又點,你敢反對?
我既愚見,樓市一大風險
係問發展商借二按做高成數按揭個班人
來緊呢兩三年,大部分新盤,應該有一部分人都要靠呢個方法上車

一年有8000個新盤成交,當有10%問發展商借二按,3年就有2400個,當有3份1,供唔掂,都有800個銀主盤,個數都唔可以忽視

樓有自住需要,負擔得起我覺得一定要買
但真的是要量力而為, 因為買樓是高槓桿投資
對賭未來30年樓市一路向好,就算呢30年跌市
只要捱得住,一定會返家鄉,仲要有最好的心理負擔
美國輸出通脹真係好撚正
民生野,除左房地產升之外
係美國超市買野其實十年都無乜貴過
如果追水尾要買邊類股
利申:咁大個人一毫子股票都未買過
自從有咗網上購物我唔覺得通脹回升
次次都格價格到最平先會買

反而資源價格就無得控制,好彩呢幾年能源價格唔貴
條數計唔掂
近年可能唔係啦
邊有可能外匯多幾%但m2多1x%
高汁
宜家先問,好難答,隨時調整1-2000點先衝上35000
中間新手要捱得著,同埋個市有太多衍生工具,會好波動
穩陣就銀行/內銀,搏就騰訊/平保,再搏就醫藥/內房
地方債 講左幾年 你唔悶我都厭
只偷部分的話,唔係
守匯用一部分就夠
其他本應可以用喺香港社會建設
所以David webb屌左哩點好多年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞