2018恆指大牛市與中國地方債

538 回覆
337 Like 7 Dislike
Bitcoin 根本性係動搖緊美金既地位,當然會被打壓,但如果過於打壓,潛左去地下活動,更加難搞鳩佢,所以一方面出口術打壓,另一方面就搞制度化,如期貨,當普通人都可以輕易接觸,普及,再一野打沉佢
You are damn right!
呢個係選股既一個風向標
A股今日都上
之前話,解決債務危機其中一個套路,就係債轉股
假若債換翻黎既股票,好似樂視咁,越跌越有,仲停埋牌,當然無人Yeah你
假若債換翻黎既股票,係會坐火箭,係咁升既,又大把人搶貨,債轉股就值錢好多
短債換長債,還債時間延長
人民幣匯價升,外債成本降
債轉股,股升比人搶,債務化成霧
一帶一路真正目的,根本唔係為左出口更多貨物,而係為左出口人民幣,今個月德、法、比利時、匈牙利呢4個歐盟國家,都宣佈納入人民幣做儲備貨幣,呢5年內,當人民幣為儲備貨幣既國家,由0爬到60個,一帶一路已經達到某程度習總想要既目的
成台大戲,越做落去,戲路就越浮出黎

點解啲人明知係爛債轉成左股,都會入手呢啲垃圾股?唔通就係有得炒就唔理佢爆唔爆,大家繼續發夢自己呃自己,玩一個咁唔真實嘅數字遊戲?
恆大、融創債超級巨型
2017勁多鬼佬做空,最後全軍覆沒
次次供完股,發完債之後都爆上
佢地個Business Model就係有幾多借幾多,再搶地,再賣樓,賣樓玩埋傳銷制,將自己個銷售額迫上,借大錢,還大錢,賺大錢
點解呢個Model玩得起,因為共產黨Backing,呢兩個老闆超識撈,緊貼政府方向,咪風生水氣

即係將啲債轉架係中共身上,睇死中共會因為保住政權而不惜一切同佢地玩埋呢個音樂椅遊戲,咁即係透支同綁死晒國民嘅資產,令國民就算明知上左賊啓,都要同流合污,唔比隻賊船沉?
You are damn right!

痴撚線國家 睇唔透香港嘅前程
真係想知巴打盛行
平時做D咩先睇到咁樣
我既愚見
要買都買私人樓,起碼轉手都易啲
居屋咁貴係因為比白居易搞到啲業主齊齊加價,再加補地價,一啲都唔吸引,加上補左地價既居屋只可以賣返比白表,唔可以賣返比錄表,遲幾年,會多左好多居屋供應,轉售又多控制,居屋既價值會比私人樓低,就算你拎著錄表,最好去買新居屋/錄置居

依家林鄭政府明顯推兩條路
有錢嘅買私人樓
無錢嘅買錄置居/居屋/公屋等政府救
佢一定唔會主動壓抑樓價,因為佢深知愈壓愈升,只要你唔厭棄佢政策行得慢,5-6年後一定會有改變

至於買私人樓
自住有首期供得起可以去馬,就算坐艇,仲會有日返家鄉既,那怕係10/20/30年,反正租樓都要比錢,係心理壓力大啲,係一筆賺唔到錢既投資姐

但宜家買樓風險係多過買正股,正股係真金百銀買,宜樓市係比一筆首期問銀行借錢買,咁同借孖展買股一樣,高槓桿投資,比100萬首期買500萬樓,升左10%, 用100萬賺50萬,幾好搵,加上較股票穩陣,波動細,又可以自住出租,所以宜家啲人寧願買樓都唔買股,所以樓市係咁升,但一有咩風吹草動,如果跌10%, 就係比100萬,蝕50萬,風險一樣大,根本唔需要理啲樓幾貴,就算1000萬都好,只要借到錢上到車、都可以賺到個高槓桿高回報既投資,但風險自負。
我唔應該講買正股風險細啲
應該講,買股,可以set 止蝕, 輸極都係本金

但買樓可以輸晒本金,輸突比銀行(負資產)
但只要供得起,問題唔太大,又可以有自住功用

應該講各有各特點既投資,打和

我講咁多,主要想講,買樓係投資行為,唔係應付住屋需要咁簡單,所以根本唔需要嘈啲樓咁貴咁貴,一層唔升值既樓,你都唔會買啦
想問下,依家依家買啲平價啲嘅二手居屋值唔值得入市?
我既愚見
要買都買私人樓,起碼轉手都易啲
居屋咁貴係因為比白居易搞到啲業主齊齊加價,再加補地價,一啲都唔吸引,加上補左地價既居屋只可以賣返比白表,唔可以賣返比錄表,遲幾年,會多左好多居屋供應,轉售又多控制,居屋既價值會比私人樓低,就算你拎著錄表,最好去買新居屋/錄置居

依家林鄭政府明顯推兩條路
有錢嘅買私人樓
無錢嘅買錄置居/居屋/公屋等政府救
佢一定唔會主動壓抑樓價,因為佢深知愈壓愈升,只要你唔厭棄佢政策行得慢,5-6年後一定會有改變

至於買私人樓
自住有首期供得起可以去馬,就算坐艇,仲會有日返家鄉既,那怕係10/20/30年,反正租樓都要比錢,係心理壓力大啲,係一筆賺唔到錢既投資姐

但宜家買樓風險係多過買正股,正股係真金百銀買,宜樓市係比一筆首期問銀行借錢買,咁同借孖展買股一樣,高槓桿投資,比100萬首期買500萬樓,升左10%, 用100萬賺50萬,幾好搵,加上較股票穩陣,波動細,又可以自住出租,所以宜家啲人寧願買樓都唔買股,所以樓市係咁升,但一有咩風吹草動,如果跌10%, 就係比100萬,蝕50萬,風險一樣大,根本唔需要理啲樓幾貴,就算1000萬都好,只要借到錢上到車、都可以賺到個高槓桿高回報既投資,但風險自負。
我唔應該講買正股風險細啲
應該講,買股,可以set 止蝕, 輸極都係本金

但買樓可以輸晒本金,輸突比銀行(負資產)
但只要供得起,問題唔太大,又可以有自住功用

應該講各有各特點既投資,打和

我講咁多,主要想講,買樓係投資行為,唔係應付住屋需要咁簡單,所以根本唔需要嘈啲樓咁貴咁貴,一層唔升值既樓,你都唔會買啦

唔該晒巴打,咁我都係唔買二手居屋喇
留意下宜家啲樓評人,從來只預測講半年,一年既樓市表現,其實我覺得宜家點都要預測3年既表現先合格,始終買樓係長如30年既投資,短於3年既投資,如果無辣招,我點都叫你買左先、起碼呢半年升硬5-10%,都賺左呢半年既錢先,但宜家要你自己去衡量呢3年既風險吧
Bitcoin一推期貨
何來仲有Limited Supply
期貨賣Future bitcoin
你限到Present Tense
你限到Future Tense?
佢賣比你係30日後、60日後、90日後、甚至一年後既Bitcoin
只要莊家自己本身個Pool夠大
佢唔需要賣實質Bitcoin
只係買個認購權、認沽權
你買期油
唔會真係送桶油上門
明?
國債、亞投行、工農交建、唔差在叫埋支付寶同微信支付都發埋債
香港個市根本都係任強國舞
發既債券根本為國捐驅

班廢老咁撚愛國叫佢地買啦

強迫金轉晒歐美就最安全
乜野大中華,或者香港,最好唔好掂
就算你強迫金轉,香港既外匯儲備基金咁肥美,睇怕走唔甩
除左外儲之外,如果有辦法殺埋港人多年積畜。夠共產黨頂多十幾廿年唔爆。
終極死法係
港幣強制結匯成人民幣

支持全港公務員強制用冥幣出糧
人仔升緊,應該唔少人都肯
外匯儲備,唔係自己控制
強迫金,可以自己控制
自己銀行存款,可以自己控制
唔買強國國債,可以自己控制
銀行業借錢比強國,唔係自己控制

只能講句,人地既事無法控制
只能控制自己既
支爆前必先港爆,香港先做替死鬼,呢個係必然
D錢放去邊先安全
早幾日我會叫你All In港股
今日我會叫你賣港股,等佢回一回再All In
年底賺夠再All In港樓
會唔會回到落去30,000?

點止三萬點!10676以下
10676又好似低得濟
FF 無極限
用放貸黎印錢,咪即係同美金一樣
支那房價如果唔係地震海嘯世界大戰應該都唔會跌,咁即係無撚敵??
限購,限售
你買左,想賣都賣唔到
無成交,你點樣跌到?
仲絕過CY D辣招
其實真係玩到好怪
買左唔俾賣,扣住左舊錢
債換股,隻股唔升/唔俾賣,又扣住舊錢
咁無流動資金點算?中央再借俾你
借左還唔到點算?債冚債、債換股
拖到2036都係負資產點算?定向爆破、解決債權人

但講到最後都係搵唔返果舊錢,因為一切都係借上借,冚上冚,只係唔爆出黎
終極方案係:

2020-2022年:
中國用絕對軍事/經濟優勢,迫使美日韓放棄對統一台灣作出干預,再迫使台灣領導人同中國開展兩岸和平統一既談判軌道

2022年:
和平統一有進展,習近平立下大功,憑功勞博連任

2030年:
中國GDP總量超過美國,經濟話事權開始落入中國手,並展開人民幣國際化既道路,國際化成功,人民幣輸出世界,債務問題輸出世界就解決啦

2030年後:
人民幣成功國際化,香港正式變成打飛機射完精果舊廁紙,用完即棄,食住個勢強行結匯,將港幣變成人民幣,仲食埋舊外匯儲備

債務問題都只不過係拉長多十幾廿年,就可以解決到 (無意外既話),所以而家共產黨就出盡招數維穩

既然香港都係剩翻10幾年貨仔,就盡力有幾多搵幾多,搵夠就移民吧

2020年已經打緊WW3了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞