有冇人聽過近排youtube 多左啲扮比小朋友睇既片

786 回覆
391 Like 14 Dislike
好大壓力定有精神病
無野叻咪靠咁扮勁囉
小朋友睇得多真係會學
以前外國有個Bobo Doll experiment指出3-5歲兒童睇完大人好暴力咁打個公仔之後,佢地全部都會模仿大人d暴力行為
https://www.simplypsychology.org/bobo-doll.html
早幾年已經有好多, 大人見到覺得好不安, 但小朋友真係唔知點解好沉迷仲會去扮返條片做乜, 將個yt改setting都限制唔到啲片喺推薦到彈出嚟
然後早幾日見到ptt fw咗reddit講呢件事, 啲討論入面先發現件事比眼見真係嚴重好撚多
近排睇老皮FB 先知有咁既事

我嗰時係朋友個女拎過嚟搵我一齊睇先發現
嗰排佢好鍾意咩寶莉、珮珮豬之類, 仲成日扮馬發嬲嗰啲動作, 隻腳會喺到刨地, 然後衝過去撞啲大人, 然後好容易就郁手打人、搵嘢掟人
問佢喺邊到學, 佢話睇片見到, 開頭以為係卡通入面睇到, 教佢認清楚自己係人, 唔好亂扮其他動物, 但佢都冇乜改到
然後有一日同另外幾個frd上到朋友屋企, 個細路女叫我陪佢睇, 條片係寶莉喺間房, 成個色調都係黑白同暗紅, 過咗陣隻馬仲雙眼流血, 但個細路就係咁笑, 問佢仲話成日睇呢種片, 開個history都見到九成係
我哋幾個大人覺得唔對路, 於是去yt set啲家長模式之類, 之後坐喺個細路女隔離陪佢睇, 唔好俾佢再自己開嗰啲片, 點知屌佢老味唔夠兩條片又推薦返啲獵奇片出嚟, 嚇到我朋友即刻del撚咗個yt app
不過我朋友日日出去打工, 佢老婆就一個人喺屋企湊兩件細路, 結果唔夠兩日佢老婆話冇咁多時間陪個女玩, 又去download返個yt俾個女做電子奶嘴 每晚我朋友返去check history都會見返好多相類似嘅片, block極report極都仲有
如果身邊有小朋友真係唔該好好留意下, 唔係到個價值觀扭曲晒嗰時就好難救得返架啦
咁不如畀少少錢訂netflix啦,大把畀小朋友睇嘅卡通

有個朋友話佢個朋友睇isis直播殺真人會笑
點解可以笑得出???

答得出你嗰個應該都係笑得出嘅變態
Isis個啲你係知道會有人死,但係呢個係好令人感到好不安
舉個例子
八十後朋友細個小學生讀書時,地理書一定有話你知香港山多平地少,冇咩地起樓。

事實上,你睇睇係唔係先?你又唔會覺有問題,以為係事實但根本多地起樓但唔起,係配合既有得益者發展做成。

如果你聯想一下,係政策需要高地價,咁從小至大灌輸你「山多平地少」自然化合理個社會現象,我地呢代人潛移默化,自己解釋個原因?
lm
好撚癡線
垃圾YouTube
push

個時個pizzagate都已經覺得好恐怖
呢個樣咁痴線

Btw 呢啲post先值得多啲人去推同上熱門
而唔係隔離個100毛
推上報
大陸個邊各大影片網既兒童cult片已經比人剷哂
佢真人毒撚肥閪黎 成日做啲on9野我地注意 同班同學已經起曬佢底
見到朋友啲仔女係咁睇 我都覺得好不安
好撚不安
https://youtu.be/4NU8FaBFMrs
慎入 心血頂得順嘅先好睇 要睇哂成條 轉變嗰下好似trap住左咁

我初中接觸到呢條片 嗰時係咁replay 其實好不安 但係我又自動波睇哂成條片 之後對鬼片/血腥/deepweb creepy stuffs免疫左

不過呢條片我依家睇返其實都仲好不安 我都手震住揾返俾大家作參考
呢個真係我以前嘅最佳例子 嗰時接觸呢啲獵奇野好多
精神好易差 瞓教會重現返呢啲畫面出嚟
去咗老母condom到望
啲c9以為用restricted mode youtube 會自動load kids friendly video
真係on9到唔知講咩好

唔教唔識教唔好生仔啦唔該
push
https://youtu.be/4NU8FaBFMrs
慎入 心血頂得順嘅先好睇 要睇哂成條 轉變嗰下好似trap住左咁

我初中接觸到呢條片 嗰時係咁replay 其實好不安 但係我又自動波睇哂成條片 之後對鬼片/血腥/deepweb creepy stuffs免疫左

不過呢條片我依家睇返其實都仲好不安 我都手震住揾返俾大家作參考
呢個真係我以前嘅最佳例子 嗰時接觸呢啲獵奇野好多
精神好易差 瞓教會重現返呢啲畫面出嚟

don't hug me I'm scared有正面意思㗎
有正面意思但啲畫面都係會令人不安
小朋友睇到都係會驚既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞