有冇人聽過近排youtube 多左啲扮比小朋友睇既片

786 回覆
391 Like 14 Dislike
班人渣咁緊係想拐帶搞細路啦
咁都問
Youtube邊有block 一搵就搵到大把 甚至痴線到求其打蝗語"艾莎" 後面已經出 艾莎大便 艾莎懷孕 艾莎手術 而唔係正常 艾莎 歌
中文配音 繁體標題內容全部都有 我諗d片係香港普及程度真係比我地想像中多好多 係好撚多

內容全部都係正常兒童節目同音樂 唔會恐怖(我諗係最入門級) 但會係某個位出現勁奇怪情節/突冗既野
eg:餵玩具bb食野 食完痾屎 會影埋舊屎 梗突屎個隻
/沖沖下涼變紅色水沖
/教整甜品 眼球果凍.......
/教整紅色鬼口水 放係浴缸放隻barbie落去
太多 唔怕自己搵黎睇

吊詭係,睇完個類片 隔離推薦影片會出某d 華語系youtuber既片 教小朋友整勞作 試零食等等 你地當係兒童向既笑波子
個堆片都係差唔多設計既thumbnail 底色通常都係鮮艷既紅黃藍粉....
甚至有d拎住針筒,內容仲有蟲 嘔吐etc
總之成個感覺好odd
究竟班youtuber咩背景?咩人操控?(有部分channel感覺唔似一兩個人經營) 目的係乜?

當然可能係我敏感啦,但越挖越深,因好奇飛住黎睇但睇左陣d片都覺得好攰好唔舒服(何況小朋友)
加上越諗背後件事就覺得越嘔心,唔想再睇啦屌

留名跟進
啱啱我ad都見到個
應該要搵人整合放上fb share
真心應該好多細路都睇緊
有啦
前面就係話YouTube似乎有份縱容
呢類嘅片係kid版本都搵到
重會推薦去其他同類影片度
係kid版都搵到因爲佢當係同類片
有個reddit post 有講啲片有人留v guvax ur vf之類嘅comment,對返位原來係打緊泰文

其中有一句解碼後係c u soon parking lot bring her
試過陪仔睇過Elsa真人冇乜野
行開左陣返黎見到有埋joker
做d教壞人野即stop

本身唔會比ipad電話佢當電子奶嘴
多數上去睇phonics,songs
無啦啦推薦呢條片,cls
真係咁多細路鐘意睇elsa?
推爆佢
同happy tree fds有咩分別?
全球性現象黎
D片係支那網 全部有哂中文配音
背後金主係D咩人 目的係咩
又係條elsa and spiderman片

我屋企有兩個細路,一個2歲一個4歲,屋企部電視平時都係播Youtube,由佢自己Auto播啲細路片,有一次見到佢自己播"elsa and spiderman",初頭睇都認為係啲低B野無聊野,但好出咗問題,最細個女開始有打人行為,先發現到係比哩套仆街野影響咗,即係Block
我講個啲明顯係昆人去睇
用youtube既推薦功能
比啲細路仔睇啲唔應該睇既野

咁你細路仔鐘意睇happy tree friends我都冇野好講
但有啲細路本身冇諗過接觸既話youtube個推薦就有啲問題囉
同happy tree fds有咩分別?

家陣係啲人用小朋友鐘意同常睇既角色去誤導小朋友 兩回事黎
我仔就唔係鍾意Elsa嘅
條片有埋其他卡通人物
佢剛剛4歲,小朋友多數都鍾意
係咪有埋joker果條?
我仔就係睇左呢條片
睇完呢條會推薦血腥米奇,peppa
好撚癲 呢個世界究竟發生緊咩事
https://www.youtube.com/channel/UC31ke7inv8R6CWlUb8q22wg

其實仲有好多唔同Channel都係差不
平時阿女好鐘意睇"Ryan ToysReview",但Youtube會推介埋上面條仆街Channelm啲細路見到就會睇
聽講同pizzagate班孌童變態佬有關
之前支那單幼稚園都係
睇到第一張BB已經頂唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞