[少甜,非甜故]【為左變性,我唯有做雞。】

662 回覆
158 Like 4 Dislike
可能係想每個都傾耐啲?
Pish
「你係咪玩野先?」

可能是月事來潮的緣故,我今天比較火爆。

「你聽我解釋先。」

「仲有咩好解釋?上次我話幫你含你又唔領情,而家又秋後算賬,做醫生大曬呀?」我站起指著他罵道。

「我將你安排做最後一個係因為想同你傾耐啲,咁樣做就唔會阻住其他病人。」

「咁…咁…咁好啦,今次就原諒你。」

「好啦,咁我地開始啦。」王偉明誠意滿滿地望著我,讓我都無法生氣。

「嗯。」我點頭回應。

「今次覆診主要係想同你傾下『真實生活體驗』,同埋有關手術排期既情況。」

「手術?係咪有得加快排期?」這是我最關心的問題,如果趕不及那日子,一切都沒有意義。

「呢個一陣再講,首先我要同你確認多一次,你係咪真係想變性?由女仔跨性別成為男仔?」

「係。」

「咁原因呢?」
F5
F6
留名
今次題材幾特別
仲未開始入戲肉架
真正的原因是甚麼其實不重要,重要的是我需要這個手術。

「其實就好似上次講既一樣囉。三年前,我開始覺得自己其實應該係個男仔。每一次望住鏡入面既自己就覺得好焦躁不安,點解我會有女人既乳房,點解我下面會係咩都無,我覺得好唔自在,好似比人困住左係個唔熟悉,而且唔熟悉既身體裡面。d人成日話鬼唔知你媽係女人,但係我覺得做人呀媽既都唔一定係女人,可能好似我咁,只係被迫先做女人。醫生,我真係好想變做男人。」我把背下來的對白都說一遍。

「嗯,所以同之前講既都大致相同。仲有無其他野你想補充?」

「暫時無啦。」

「我記得你上次話今次覆診會話我知令到你有呢個諗法既觸發點,咁你而家可唔可以話我知?」

上一次我說不想提及傷心事,所以沒有詳細解釋想變性的原因,今次為了讓王偉明相信我,我不能再隱瞞太多。

「其實就係咁,我以前曾經同過女仔拍拖,我以為自己只不過係Lesbian,而且為左吸引女仔先開始中性打扮,做TB,但分左手之後雖然好傷心,但係我同時都發現,其實我真係想做一個男仔。」我望著他一言不發,三秒後才再度開口。

「除左變性之外,無論我點樣打扮都唔會係一個真正男仔。我追女仔原來唔係因為我鍾意女仔,而係我想做一個男仔,證明自己係一個男仔。」

適當的位置要作適當的停頓,這是梅姨教我的。
夠四十正評加兩篇
差6個
絲打你次次都係emoji
live
「了解。咁除左打扮之外,你仲有無做啲咩其他野?」

「我會想入男廁,但係又驚比其他人見到,有時又會唔想去女廁,仲試過差啲失禁……」我睜大眼睛說大話。

「嗯,咁你有無覺得男性比女性優秀?」
「無呀,各有不同,只不過係我唔好彩。」我嘆道。

「咁呢種強烈想成為男仔既感覺點影響到你既生活?」

「我因為怕其他人知道我係女仔而唔夠膽開口講野,連續幾份工都比啲食客話無禮貌,最後都比人炒左。好彩而家搵到份文職,唔洗講太多野。」

「好,咁我地講返『真實生活體驗』啦。」王偉明在電腦上稍作紀錄,然後從抽屜拿出一張白紙。

今天是第三次覆診,我猜他剛剛是在測試我是否真的患有「性別認同障礙」,幸好我把答案都一早背好,他對我的說法應該是堅信不疑。

第一次見面時,他曾叫我在紙上寫下描述自己的詞語,以測試我在性別認同上的矛盾。今次沒有再重施故技,代表我演得入戲。

我猜,精神科醫生,應該是最好騙的醫生。

「我諗你應該記得呢個流程。向香港公立醫院做變性手術,首先要有轉介信,然後黎呢度GID Clinic 排期,再由精神科轉介心理輔導同其他有關專科,包括內分沁科、語言治療、社工等等,一定時間後就進入『真實生活體驗過程』RLE,按需要處方『賀爾蒙替代療程』HRT,都無問題既話就可以搵外科排期做手術。我地而家係呢一個step到。」

他把流程畫出,然後把筆尖指著兩個英文字之間的箭咀。

「明白。」

「恩兒,我想聽下你講果晩點解會著返女裝,係咪進行RLE有咩困難?」

大鳥按:GID為Gender Identity Disorder,RLE 為Real Life Experience, HRT 為Hormome Replacement Therapy
今日出住咁多先,溫習去
又話2篇
夠40就出多2篇
40ed
多謝大家支持,晏啲見
加速
要來的始終要來,如果那一晩我清醒一點,便不會提出用口幫他解決的要求,讓王偉明認為我要他幫我隱瞞重大的秘密。

相反,我應該像現在這樣裝作可憐。

「其實我都係迫不得已先要咁做。我好想快少少做手術,所以就想搵快錢,所以就出賣左自己身體。我係咪好蠢呀?」我用水汪汪的眼睛望著他。

「嗯,咁你用左咩方法去搵快錢,可唔可以詳細少少講我聽?」他報以我溫柔無限的眼神。

「我朝早著男仔衫返工,夜晚就換女仔衫去搵食,話就話做Part Time Girl Friend,事實上就咩都做,果日著得都幾性感,之後就遇到個變態佬,好彩有你出現,唔係我都唔知點算。」

「咁始終做呢行既風險都會大既,介唔介意話我聽點解你想咁短時間之內做手術?」

「因為我接受唔到自己係女兒身。」因為海欣快要結婚了,我時日無多。

「但係為左搵錢又要做女人。明明我唔鍾意男人又要比佢地屌,我覺得自已不男不女,真係好矛盾,好辛苦。醫生,你唔信我呀?」說到這裡,我已經準備好眼水了。

「我唔係懷疑你,我只係想搞清楚,唔想你後悔。係啦,你換返女裝既時候有無好唔自在既感覺?」

「其實都有,不過長痛不如短痛,為左盡快做手術,我可以忍。」我知道這個理由有點牽強,但我不可能坦白告訴他真相。

「你真係咁唔鍾意做女人?」

「Er...嗯...唔鍾意。」糟糕,我竟然在緊要的關頭失手了。
出住一遍先,第二篇好快有
過獎啦,仲有好多要改善既地方...
呢個議題我都係了解得唔係好深,如果有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞